Na Kninskoj tvrđavi obilježena 29. obljetnica

Napad na Potkonje i Vrpolje: Barikadama, ubijanjem i protjerivanjem stanovništva započela je srpska pobuna

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod križa na Kninskoj tvrđavi, obilježena je danas 29. obljetnica napada na Potkonje i Vrpolje.

Vijence su položili predstavnici Grada Knina te braniteljske udruge.

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Podsjetimo, napadom na Potkonje i Vrpolje 1. svibnja 1991. godine, postavljanjem barikada, prijetnjama, ubijanjem i izgonom stanovništva hrvatske nacionalnosti iz Knina i okolnih mjesta započet je čin srpske pobune, zločina i zatiranja svega hrvatskog. Vrijeme je to izolacije hrvatskih mjesta, uništavanja sakralnih objekata, miniranja trgovina i učestalih napada pripadnika krajiške milicije i vojnika JNA.

Ipak, bilo je to i vrijeme organiziranja obrane, početka naoružavanja i pružanja otpora velikosrpskoj agresiji u izoliranom Kijevu. Otporom Kijevljana kojima je potporu pružio i državni vrh iz Zagreba slanjem helikoptera u kojemu su bili dužnosnici Vladimir Šeks, Jerko Vukas i Luka Bebić, ujedinila se cijela Hrvatska u zaštiti svojih sunarodnjaka.

Refleksija događaja oko Kijeva imala je odgovor na drugoj strani u napadu na hrvatska sela Potkonje i Vrpolje kada je Martićeva milicija uz pomoć JNA uhitila i zatvorila sve odrasle muškarce, dok je ostatak stanovništva natjeran u progonstvo. Tog dana u Republici Hrvatskoj stvorene su prve prognaničke kolone, takvu sudbinu u periodu koji će slijediti podijelili su Kijevljani i stotine tisuća hrvatskih stanovnika u području ratnih djelovanja. Ovakav slijed događaja rezultirao je spontanim otporom hrvatskog naroda u zemlji i svijetu organiziranjem prosvjednih skupova od kojih je najvažniji onaj ispred komande VRO Split kojim je počela otvorena agresija JNA na Republiku Hrvatsku, i suglasjem da će Hrvatska svim snagama braniti poziciju i cjelovitost svog teritorija.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.