Od četvrtka do subote Zvonimirovi dani u Kninu i Biskupiji

U Kninu i Biskupiji od 7. do 9. lipnja održat će se manifestacija Zvonimirovi dani. Program će otvoriti u četvrtak Mali Zvonimirovi dani kod spomenika kralju Zvonimiru. U 20 sati krenut će mimohod do Gospine crkve i zavjet malih vitezova Gospi VHKZ uz blagoslov Zvonimirovih dana. Slijedi prijavak gradonačelniku i otvaranje Zvonimirovih dana. Prva večer rezervirana je za Malu alku, srednjovjekovne plesove, streličarski turnir, viteški turnir i noćnu borbu te srednjovjekovnu glazbu i ples.

U petak se program seli u Biskupiju gdje će se od 18 sati održavati Srednjovjekovni sajam, u 19 sati je srednjovjekovna večera za visoki stalež, od 21 sat predstava ‘Legenda o kralju Zvonimiru’ te od 22 sata koncert grupe Kries.

Zadnjeg dana ‘Zvonimirovih dana’ u subotu cijelodnevni program na Kninskoj tvrđavi počinje u 9.30 sati svečanim mimohodom viteških skupina.

Od 10 do 23 sata posjetitelji će moći razgledati Srednjovjekovni sajam na kojem će biti predstavljeni streličarstvo, kovnica novca, mačevanje, srednjovjekovna kuhinja, naoružanje, bojne naprave, stari zanati, prikaz života u srednjem vijeku, likovna kolonija, mala škola glagoljice.

zvonimirovi dani2

Duhovna obnova u Crkvi GVHKZ počinje u 16 sati, u 18.30 kreće mimohod do Crkve GVHKZ gdje će u 19 sati biti održana misa i obnova zavjeta hrvatskog naroda Gospi velikog hrvatskog krsnog zavjeta te procesija sa Gospinim pralikom do Kninske tvrđave.

U međuvremenu u 17.30 na kninskoj tvrđavi održat će se Kulinarski dvoboj- natjecanje u kuhanju najboljeg kraljevskog gulaša, a od 18 do 20 sati Dječji srednjovjekovni kutak.

U 20.30 sati nastupit će srednjovjekovni bend Hollóének Hungarica, a u 20.45 najavljen je dolazak kralja i kraljice. Uslijedit će potom Viteški turnir za nagradu kralja Zvonimira , srednjovjekovni plesovi i glazba, izvlačenje lutrije kralja Zvonimira, noćna borba, vatrene strijele, borba s vatrom, vatreni show, vatromet te na kraju od 22.30 sati koncert Diktatora i Giuliana.

Zvonimirovi dani nastali su po završetku projekta mjuzikl ‘Kralj Zvonimir’. Bio je to trogodišnji projekt koji je financiralo Ministarstvo obrazovanja. Entuzijasti okupljeni u Kulturno-umjetničkom društvu Kralj Zvonimir nastavljaju njegovati ideju oživljene povijesti na kninskoj tvrđavi u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Knina, Gradom Kninom i Kninskim muzejom od 2008. godine, upravo organizirajući ovu kulturno-povijesnu manifestaciju.

zvonimirovi dani3

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.