Stipe Božić predstavlja turističko – planinarski zemljovid Dinare u Kninu

Turističko – planinarski zemljovid Dinare  predstavit će u ponedjeljak u 12 sati u Gradskoj vijećnici u Kninu članovi splitskog HGSS-a, JU Priroda Šibensko -kninske županije i županijska TZ.

Najnovije kartografsko izdanje Hrvatske gorske službe spašavanja, koja ove godine slavi 65. godišnjicu osnutka te 60-tu obljetnicu djelovanja stanice Split, predstavit će kartograf stanice Split Dalibor Bijelić i voditelj projekta Darko Gavrić, te proslavljeni hrvatski alpinist Stipe Božić. Autor karte je Joža Habijan. Ciljani korisnici tematskog turističko-planinarskog zemljovida su domaći i strani planinari i turisti koji su zainteresirani za boravak i športsko-rekreativne aktivnosti u prirodi. Zemljovid će koristiti i spašavatelji HGSS-a  jer im omogućava sigurniji i brži pristup unesrećenima u akcijama potraga i spašavanja.

Anita Babačić Ajduk i Ana Vukšić iz Javne ustanove Priroda Šibensko – kninske županije predstavit će značaj zaštićenih područja, područja ekološke mreže Natura 2000 te ulogu javne ustanove u njihovu očuvanju i održivom korištenju. Planina Dinara prostor je izuzetnih geoloških vrijednosti, raznovrsne flore i faune, te velikog bogatstva vode. S tog područja izviru dvije najveće krške rijeke, Krka i Cetina, a tu se nalazi i najviši hrvatski vrh Sinjal.

Zaštićene, valorizirane i adekvatno prezentirane prirodne vrijednosti predstavljaju velik gospodarski potencijal. Posjećivanje i održiva turistička aktivnost u zaštićenim ruralnim područjima generatori su ravnomjernog gospodarskog rasta i zapošljavanja. Njihov značaj prepoznala je i Turistička zajednica Šibensko – kninske županije na čelu s direktoricom Željanom Šikić, koja je sudjelovala u realizaciji projekta.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.