Zaštita prirode i bioraznolikosti travnjaka

Travnjaci Dinare vraćaju se u život s milijun i 296 tisuća eura

Travnjaci Dinare ‘vraćaju se u život’ kroz projekt zaštite prirode i bioraznolikosti travnjaka zahvaljujući projektu ‘Dinara back to LIFE’. Projekt zaštite prirode i bioraznolikosti travnjaka vrijedi nešto više od milijun i 296 tisuća eura, od čega Europska unija financira nešto više od 777 tisuća kuna. Sve aktivnosti za očuvanje će se provoditi na područjima gradova Sinja, Vrlike, Trilja i Knina, te općina Otok, Hrvace i Kijeva.

Osnovni cilj projekta je restauracija i održivo korištenje zaraslih travnjaka dinarskog područja, koje će se provoditi direktnim mjerama očuvanja kao što su ručno uklanjanje zarasle vegetacije i provođenje ispaše na travnjacima, ali i izradom smjernica za održivim upravljanjem travnjacima, u čijoj izradi će sudjelovati nacionalne i međunarodne institucije i suradnici. Obnovom dinarskih travnjaka čuvaju se sve dobrobiti koje priroda pruža ljudima, kao i bioraznolikost dinarskog područja, koje je kao dio ekološke mreže Natura 2000 značajno ne samo u nacionalnom, nego i u europskom kontekstu.

Zbog napuštanja stočarstva i tradicionalnog načina života, travnjaci svakim danom sve više zarastaju u neprohodno raslinje, a Dinara gubi svoj značaj za prirodu i bioraznolikost. Ideja za projektom kojim bi se radilo na očuvanju dinarskih travnjaka i poticanju njihovog održivog korištenja nastala je u suradnji Udruge Biom i Lokalne akcijske grupe ‘Cetinska krajina’, a projektnom partnerstvu pridružili su se i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te Hrvatske šume.

Agronomi, šumari i biolozi iz nekoliko institucija će kroz projekt raditi na njihovom očuvanju, a priliku za uključivanje i rad uz stručni tim dobit će i mladi iz Cetinskog kraja. Nekadašnji travnjaci s područja Dinare koji su se od davnih vremena koristili za ispašu stoke, danas su u najvećoj mjeri zapušteni.

Poseban naglasak u zaštiti prirode ima uključenost lokalne zajednice i održivo korištenje resursa koju očuvana priroda donosi za sve nas. Dio zaraslih travnjaka vratit će se u povoljno stanje, obnovit će se dio nekadašnjih suhozida i bunara, a stočarima s projektnog područja otvorit će se mogućnost za najam stada kupljenog kroz projekt za ispašu, kao i izrada poslovnih planova za one koji svoj posao žele temeljiti na konceptu održivosti. Projektom će započeti malen, ali bitan korak u poticanju održivog korištenja prirode i njegovanju dobrobiti koju Dinara ima za sve.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.