ZAMALO OSTALA BEZ OKA: Učenicu 2. razreda u Kninu napao pas

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

‘Dijete mi je pretrpjelo užasan šok. Cijelu noć nije spavala, plakala je i vrištala’

Djevojčicu Lanu, 8-godišnju učenicu 2. razreda Osnovne škole Franje Tuđmana u Kninu, napao je u ponedjeljak tijekom velikog odmora pas lutalica, skočio je na nju i izgrizao je po licu, zbog čega je curica zamalo ostala bez oka. Završila je na hitnoj, ozljede su liječnici sanirali: s pet ili šest šavova one oko oka i na kapku, a s četiri one na čelu.

O strašnoj traumi njene osmogodišnje kćeri razgovarali smo s njenom majkom Biljanom Čurčić. Razgovarali smo telefonski, a po uzdasima i glasu jasno je bilo da je i ona u šoku.

– To se dogodilo u ponedjeljak tijekom odmora, otišla je po doručak u pekarnu kraj škole. Bila je s drugom djecom. Na putu je bio taj pas, neki lutalica. Ne znam koje je pasmine, mješanac. Moja kći je velika ljubiteljica životinja i htjela ga je podragati. Pas je odjednom pobjesnio i skočio na nju. Grizao ju je za lice. Druga su djeca vrištala. Nitko ništa nije mogao učiniti u tom trenutku: odmaknuti psa i spriječiti ga u napadu. Tek kad ju je izgrizao, maknuo se od nje, kaže majka ranjene djevojčice.

Ugrizao i policajca

Dan nakon hitne pomoći uslijedili su liječnički tretmani.

– Odvezla sam je na potrebna cijepljenja, a slijede i posjeti psihijatru. Dijete mi je pretrpjelo užasan šok. Cijelu noć nije spavala, plakala je i vrištala, govori majka.

Psa su službe uspjele uhvatiti. U toj je akciji uspio za ruku ugristi i policajca, no doznajemo da ozljede kod njega nisu ozbiljne. Pas je privremeno uspavan i poslan u šinteraj, a naknadno će ga vjerojatno trajno uspavati. Biljana Čurčić, majka djevojčice, rekla je da su je zvali svi iz škole i Grada.

– Svi su skočili. Njena učiteljica bila je cijelo vrijeme s njom. Zvali su me i ravnateljica i gradonačelnik. Svi su bili brižni. Ali tih pasa lutalica je previše u Kninu. Netko konačno mora riješiti problem tih pasa, kaže Biljana.

Napadi na ljude su česti. Prema ambulantnoj statistici, u Kninu je prošle godine bilo gotovo 80 prijavljenih slučajeva ugriza. Brojni su čopori pasa lutalica posvuda, pa i oko bolnice, škola, vrtića… Neki Kninjani kažu da se psi lutalice koriste i u ilegalnim borbama pasa koje se organiziraju u okolici grada, nakon kojih se puštaju da tumaraju gradom.

Grad Knin ima ugovor s tvrtkom AS-eko koja zbrinjava te pse. Vlasnik Damir Vrvilo kaže da je problem pasa lutalica u Kninu izrazit.

‘Stalno novi čopori’

– Mi reagiramo na poziv komunalne službe. Godišnje uklonimo između 50 i 70 pasa. Problem je što se stalno pojavljuju novi. Ljudi puštaju pse i oni postaju lutalice, tako da stalno imamo nove čopore. Ne znamo čiji su to psi jer ih veterinarska inspekcija ne uspijeva evidentirati, rekao nam je Vrvilo. Zakon o komunalnom redarstvu nalaže da Grad odstrani pse lutalice. S obzirom na čopore takvih pasa u Kninu, očito je da sustav ne funkcionira i da se zakon nedovoljno provodi. Telefonski smo pokušali kontaktirati i komunalni odjel u Kninu, no nadležni su bili na sastanku.

‘Odgovorni su i škola i Grad Knin’

Od odvjetnika Krešimira Škarice koji se bavi odštetama doznali smo kakve su pravne mogućnosti stradale djevojčice, odnosno njene obitelji.

“U ovakvom slučaju zakon predviđa naknadu za bol, za strah i tip ozljeda. Nadalje je predviđena odšteta za naruženje, dakle trajne vizualne fizičke posljedice. Predviđena je i naknada za tuđu pomoć te za smanjenje daljnje životne aktivnosti koje je nastalo kod ovakvih ozljeda”, tumači Škarica. Na temelju opisanog događaja, Škarica nam je rekao da djevojčicina obitelj ima pravo na odštetu po dvije osnove: i od Grada Knina koji je odgovoran za pse lutalice i od osnovne škole koju djevojčica pohađa.

izvor:Jutarnji list

foto:ilustracija


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.