Žiri odbio 18 kipara, predložene fizionomije Tuđmana ne valjaju

Spomenik Franji Tuđmanu visok tri metra 5. kolovoza na 20. godišnjicu vojno-redarstveneakcije Oluja trebao je osvanuti u parku ispred kninske gradske uprave. Na natječaj je stiglo čak 18 radova, no nijedan od njih nije zadovoljio. Prema mišljenju ocjenjivačkog suda, niti jedan od radova nije prikazao ‘prepoznatljivost lika, dramaturgiju prizora ni vrhunsku umjetničku razinu’.

‘Predložene fizionomije i stavovi lika nisu prepoznatljivi. Kretnje su pretjerane ili neizražajne, a ni anatomska korektnost nije uvijek dosegnuta’, stoji u objašnjenju. Zanimljivo je to da su na natječaj pozvani i akademski kipari . Bošnjak je autor dviju bisti ispred rodne kuće Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću dok je Kuzma Kovačić autor Tuđmanovog spomenika u Škabrnji.

Ocjenjivački sud poništio je natječaj za koji kninska gradska vlast namjerava izdvojiti više od 700 tisuća una i raspisao novi. Pritom su naručitelju sugerirali i promjenu lokacije spomenika – on bi, po novom, trebao biti na kninskoj tvrđavi. ‘Kninska tvrđava dostojan je i jedinstven postament Tuđmanovom kipu, a vjerojatno bi taj postament bio poticaj većoj uživljenosti i kvalitetnijim umjetničkim rješenjima’, zaključak je ocjenjivačkog suda kojim predsjeda kipar Petar Barišić.
Podsjetimo, natječaj za Tuđmanov spomenik raspisan je sredinom veljače. Propisano je da zajedno s postoljem treba biti visok najviše tri metra, a zadani materijal je aluminij ili bronca.
Gradonačelnica Knina Josipa Rimac ima i viziju kako bi spomenik trebao izgledati. ‘S obzirom na važnost Franje Tuđmana za Grad Knin i Oluju, želja je naručitelja da bude prepoznatljiv u povijesnom i simboličkom kontekstu Grada Knina, npr. ljubljenje zastave, podignute ruke i slično, ali to ne uvjetuje isključenost drugačijih umjetničkih rješenja’, stoji u natječajnoj dokumentaciji.
Pravo na sudjelovanje u javnom natječaju za izradu aluminijskog ili brončanog Tuđmana imaju sve fizičke i pravne osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od ova tri uvjeta: moraju biti autori najmanje tri skulpture u javnom prostoru, moraju biti umjetnici sa završenom Likovnom akademijom ili umjetnici s referentnom umjetničkom djelatnošću u priznatim galerijskim prostorima u Republici Hrvatskoj.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.