Kreće izgradnja arheološkog parka Velika Mrdakovica

Danas se u Zadru održava prva konferencija povodom početka provedbe projekta HERA sufinanciranog iz IPA programa na kojoj će vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev predstaviti projekt izgradnje arheološkog parka na Velikoj Mrdakovici.

Velika Mrdakovica je naziv brda u zaleđu Vodica na kojem se nalaze ostaci liburnskog i rimskog grada koji se u rimskim pisanim izvorima naziva Arauzona. Radi se o atraktivnom lokalitetu (zaštićenom kulturnom dobru) s čijeg se s vrha pruža izniman pogled na cijelu vodičku rivijeru te arheološke lokalitete u zaleđu.

Projektom se namjeravaju urediti pristupni putovi koji će se označiti smjerokazima, i uzduž kojih će se postaviti klupice, koševi i solarna rasvjeta te očistiti i urediti teren.

‘Turističko opremanje’ uključuje: postavljanje interpretacijskih tabli i solarnih rasvjetnih stupova u svrhu povezivanja tri mikrolokacije u jedinstvenu cjelinu, postavljanje teleskopa na Gradinu (na kovanice), izrada mobilne aplikacije kojom bi se kompjuterskom animacijom ‘oživjela’ povijest lokaliteta.

Cilj je da se uređenjem lokaliteta ostvari ideja živog arheološkog parka ARHEOLOŠKI SAFARI. To je tip turističke ponude u kojem turisti sudjeluju u arheološkim istraživanjima pod stručnim vodstvom arheologa i tako postaju ‘lovci’ na arheološko blago.

Dakle, nakon uređenja lokaliteta Velika Mrdakovica, Muzej grada Šibenika će s turističkim agencijama dogovoriti organizirane posjete/radionice koje bi se koncipirale kao ‘arheološki safari’ na navedenim lokalitetima.
Nadalje, tako uređeni park, poslužit će kao pozornica za održavanje dva festivala: Rimskog paljevinskog pokopa s pompom u svibnju i Bakanalija povezanih uz berbu grožđa u vodičkim poljima u rujnu, koje će zajedno organizirati Pučko otvoreno učilište Vodice i Turistička zajednica grada Vodica.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.