Lukobran ribarske luke u novom ruhu

Općina Tribunj iz godine u godinu ostvaruje sve veći broj turističkih noćenja i postaje značajna turistička destinacija Šibenske rivijere. Međutim, Tribunj je ipak prepoznatljiviji kao ribarski centar sa svojom flotom od 27 brodova, a oko 400 mještana Tribunja žive isključivo od ribarstva.

USKORO VELETRŽNICA RIBE

Najnoviji projekt veletržnice ribe koji je pri završetku i kojom će upravljati Ribarska zadruga Adria samo potvrđuje značaj koji će Tribunj imati u budućnosti za hrvatsko ribarstvo i regiju. A ta velika ribarska priča počela je dobivati konture još prije tridesetak godina kada su se lokalni ribari okupili i odlučili pokrenuti izgradnju ribarske luke jer su smatrali da će s nadolazećim godinama broj ribara i brodica samo rasti i vrlo vjerojatno će se susresti s problemom priveza kočarica i manjih brodica. Tadašnja Udruga koja danas djeluje kao Zadruga dobila je od Šibensko – kninske županije koncesiju na pomorskom dobru za Ribarsku luku Tribunj, luku posebne namjene koja se prostire na lukobranu Sv. Nikole čija je izgradnja započela još 1990-ih godina. Ribarska luka danas obuhvaća oko 21 tisuću metara kvadratnih s lukobranom duljine 300 metara i morskim dijelom na kojem dubina varira od 2 do 7 metara.

SANACIJA ŠKOLJERE

Inače, lukobran onakav kakav je napravljen tada nije se bitnije mijenjao sve do nedavnog uređenja kada je Lučka uprava Šibensko – kninske županije sanirala školjere lukobrana.
– U školjeru lukobrana utrošeno je oko 200 kubika kamena. No nije samo saniran školjera, već je uređen i kompletni gornji plato lukobrana na kojemu su instalirani  ormarići za struju i vodu. Ujedno, postavljena je i nova javna rasvjeta, a u uređen je prilaz lukobranu s video nadzorom, izgrađen je parking te su postavljeni naplatna kućica i rampa. Za ove radove naša Lučka uprava izdvojila je oko 1,5 milijun kuna – kazao nam je Nebojša Makarin iz Lučke uprave Šibensko-kninske županije. Zasigurno će ovim uređenjem lukobran konačno dobiti svoju svrhu, a ribarska luka će napokon moći djelovati  sa svom mogućom infrastrukturom i logistikom potrebnom za obavljanje ribarske djelatnosti uz zadovoljene maksimalnih sigurnosnih uvjeta.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.