Maletić: Novce iz Europe treba uzeti preko projekata energetske učinkovitosti i zapošljavanja

U organizaciji Ureda Ivane Maletić, zastupnice u Europskom parlamentu, u Vodicama je održana konferencija pod nazivom ‘Izazovi korištenja EU fondova u Šibensko-kninskoj županiji’. Konferencija je specijalizirana, temeljena na specifičnostima Šibensko-kninske županije, strateškim prioritetima, ciljevima i projektima.

Na konferenciji je predstavljen strateški i financijski okvir definiran na razini Europske unije, a nakon toga strateški prioriteti i potencijali na razini Šibensko-kninske županije. Prema analizi baze projekata ŠKŽ razvidno je da je 20-ak posto projekata, vrijednosti oko 200 milijuna kuna, potpuno spremno za prijavu na natječaje i provedbu, dok je 30-ak posto u nekoj od faza pripreme. Budući je spremnost dokumentacije ključan kriterij za brzo ostvarivanje financiranja iz EU fondova, potrebno je sustavno dalje raditi na njezinoj pripremi.

konferencija maletic

Od projekata koji su spremni ili se pripremaju za natječaje iz EU fondova zamijećeno je da je najveći broj projekata u području javne infrastrukture, uglavnom komunalne i društvene.

Međutim, samo takva ulaganja nisu dovoljna za postizanje sveukupnog, a posebice gospodarskog razvoja.

sandra jakelic i branka juricev

Ovo treba promatrati i u kontekstu europskih prioriteta za iduće programsko razdoblje. Naime, u situaciji globalne gospodarske krize, pada gospodarske aktivnosti i visokih stopa nezaposlenosti poticanje poduzetništva i zapošljavanje najvažniji su prioritet u budućem sedmogodišnjem razdoblju. Također, održivi razvoj u smislu energetske učinkovitosti i obnovljive energije sljedeće su prioritetno područje EU ulaganja. Poticanje inovacija u najširem smislu riječi nešto je što se posebno naglašava i ističe u svim sektorskim i fondovskim dokumentima. Isto tako, dodatno je potrebno raditi na projektima vezanim uz jačanje tržišta rada, fleksibilnosti na tržištu radu i cjeloživotnog učenja.

ivana maletic vodice

Glavni zaključak konferencije je da lokalne jedinice i Šibensko-kninska županija imaju definirane prioritete i ciljeve, popise projekata spremnih za pripremu, ali nedostaju im financijska sredstva za pripremu i kasnije provedbu projekata. Vlada Republike Hrvatske treba početi obavljati svoj posao i iskoristiti mogućnosti koje EU otvara, pomoći lokalnim jedinicama u pripremi projekata i kasnijem sufinanciranju tijekom provedbe. Nedostaju i strateški dokumenti na nacionalnoj razini te lokalne jedinice još uvijek, na kraju 2013. nemaju smjer kako svoje strateške dokumente doraditi i povezivati sa nacionalnim.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.