26 mladih iz čitave Europe u Šibeniku dobilo diplomu ‘ekolog predavač’

Projekt ‘Earth challenge’, u organizaciji murterske Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, održan je prošlog tjedna. Projekt je koncipiran kao niz seminara i radionica s ciljem osposobljavanja mladih za prenošenje znanja o očuvanju okoliša djeci. Udruga Argonauta osmislila je projekt ‘Earth challenge’ i prijavila ga Erasmus+ program, a Nacionalna agencija za mobilnost i programe Europske unije ga je odobrila i financirala.

Članica Udruge Argonauta i jedna od organizatorica projekta, Marieta Baričević, kaže kako većina sudionika radi ili ima aspiraciju raditi u školama i ekološkim udrugama.

ŠTO SVE NUDI ERASMUS+

– Ideja je da se od malih nogu uči djecu ekologiji, recikliranju i važnosti zaštite okoliša. Teme poput klimatskih promjena ili održivog razvoja djeca teže razumijevaju pa ovakve radionice pružaju neformalne oblike učenja – navodi Baričević. Radionice vode dugogodišnji partneri iz Makedonije,  bračni par Katarina Dimovska Trajkovski i Martin Trajkovski te Bogdan Sejšan iz Rumunjske. U prva četiri dana radionica polaznicima su se približavale metode kojima će djeci prenijeti ekološke koncepte. Ostalih dana radilo se na razvijanju igara kao metoda učenja o važnosti zaštite okoliša, objasnila je Marieta. Sudjelovalo je 26 mladih iz Španjolske, Portugala, Rumunjske i Hrvatske.

 

Dio tečaja osmišljen je kao niz klasičnih predavanja u kojima se predstavlja program.

– Sjedi se u krugu, a trener potiče sudionike na razgovor. Svi oni imaju potrebno predznanje i bitno je ‘izvući’ ga iz njih, pokazati im da mogu to znanje prenijeti djeci. Trener moderira raspravu i motivira sudionike da osmisle načine kako da znanje o važnosti brige za okoliš prenesu djeci. Nakon četiri dana ovakvog rada, u grupama su se razvijale aktivnosti s pitanjima što se i kako želi predstaviti djeci i s kojim materijalima. Bilo je stvarno dobrih ideja, a sve završava izradom ‘bookleta’, odnosno knjižice koja obuhvaća obrađene teme i osmišljene igre, a bit će dostupna i online – ispričala je Marieta.

Projekt ‘Earth challenge’ ima i večernji program. Nakon zabave dobrodošlice prve večeri projekta, slijede ‘nacionalne večeri’, odnosno pojedinačna predstavljanja svake zemlje. Donesu se hrana i piće, instrumenti i kroz zabavu se prezentiraju svoje zemlje. Ključne aktivnosti Erasmus+ programa su mobilnost, razmjena dobrih praksi, neformalna metoda učenja te cjeloživotno učenje.

– Žele se povezati mladi iz cijele Europe s ciljem ukazivanja na njihove sličnosti i razlike, učenja toleranciji i osnaživanja na daljnji rad u svojim lokalnim sredinama. Uočili smo da postoji potreba za tim jer smo vidjeli da se među trenerima uvijek vrte isti ljudi. Stoga smo htjeli pružiti priliku mladima koji imaju potrebna znanja ali ne i vještine rada s djecom da mogu raditi – pojašnjava Marieta.

VOLONTERSKA SLUŽBA

Udruga Argonauta već petu godinu zaredom provodi i Europsku volontersku službu.

– Dođu nam ljudi s postojećim znanjem koji i dalje žele učiti. Na taj način svi profitiraju, mi kao Udruga jer nas je samo pet zaposlenih, a njima je to, s druge strane, prilika da se iskažu. Ovakve vrste projekata volimo dovoditi na Murter jer smo mala sredina pa tako potičemo i lokalu ekonomiju jer su sudionicima na ovakvim treninzima plaćeni smještaj, hrana i putni troškovi. To osigurava Nacionalna agencija koja dobije sredstva od Europske komisije. Svake godine dođe dvoje volontera koji cijelu godinu žive i rade na Murteru. Ove godine bile su Španjolka i Poljakinja i bilo nam je stvarno  dobro. Imamo i kratkoročne volonterske službe. U svibnju smo imali razmjenu od čak 50 mladih iz Norveške, Portugala, Španjolske… Murterini su donekle zainteresirani za sudjelovanje, iako se na projekte više javljaju mladi iz kontinentalne Hrvatske – zaključuje Marieta.

 Cilj projekta ‘Earth challenge’

Cilj projekta ‘Earth challenge’ je osposobiti dvadeset šestero mladih za rad kao ekoloških predavača i odgojitelja djece i mladih. Sudionici su imati priliku naučiti više o osnovnim alatima prenošenja znanja i zaštiti okoliša kroz team building igre, otvorene rasprave, radionice primjera dobre prakse, radionice igranja uloga a imali su  i priliku testirati usvojeno znanje na djeci osnovno školskog uzrasta a primjenjivo i za rad s mladima. Sudionici su također posjetili i Nacionalni park Krka kako bi otkrili važnost zaštite, osjećaj poštovanja i zahvalnosti prema prirodnim resursima. Mladi sudionici naučili su više o kulturama drugih zemalja, njihovim sličnostima i razlikama, te postavili temelje za uspostavljanje buduće suradnje.

 Igračke od rola wc papira

– Primijetili smo da je djeci najzanimljivije davati novi život stvarima. Recimo, od rola toaletnog papira učimo ih izrađivati igračke pa na taj način otpad oko sebe uče promatrati drugim očima, kao nešto što se može još koristiti ili reciklirati – priča Marieta.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.