FOTO Dan velike završne regate 20. Latinskog idra u Murteru

Promenadnim koncertom puhačkog orkestra KUD-a Hartić iz Tisnog u 9.30 počela je završnica 20-ih Dana latinskog idra u Murteru.

latinsko idro1

U 14 sati bit će održan drugi sastanak kormilara na Staroj rivi. Ovogodišnja regata tradicijskih brodica na latinsko idro trebala bi startati u 15.00 sati, a uz bogati zabavni program dodjela nagrada će se održati u 19.00 sati.

U 18.00 sati u ulici Dramskih amatera bit će otvorena izložba fotografija fotoradionice ‘Svijet u bojama latinskog idra’.

latinsko idro3

Organizator manifestacije je udruga Latinsko idro iz koje poručuju kako je projekt Latinsko idro emocionalni odmak od svega na što nas danas podsjećaju moderna i sofisticirana jedra u našim portima, iskreni odmak prema baštini i svemu što smo bili a u duši nismo prestali biti – uvažavajući istodobno sve pogodnosti suvremenog načina plovidbe. Ovo jedro drži u neprekinutoj vremenskoj vezi Murterine i Betinjane u velikoj zajednici mediteranskih naroda, te ih tako čini diljenicima jedne goleme pomorske tradicije koje se – unatoč svim mijenama na hrvatskoj obali Jadrana – nisu nikada odrekli. Valjda i neće.

A to znači da Latinsko idro ustvari nije ni brod ni jedro, ni regata ni turistička fešta… Latinsko idro je podsjetnik na jedan način života, na jedan izniman prostor, na jedan duhovni svijet i njegovo postojanje. Latinsko idro je sinteza svih djelatnosti i postupaka, svih znanja i obrta, svih pomorskih vještina i iskušenja, stanja duha i vjerovanja, svega što se plelo po ovom čudesnom akvatoriju. A u ishodištu svega toga je stajao brod. On je bio stožer oko kojega se sve vrtjelo. Ništa na ovoj neobičnoj točki Jadrana nije bilo moguće bez njega i njegova jedra. Kao i u knjizi Postanka: sve je bilo brod i sve je po njemu postalo. Mi smo on sam. Latinsko idro – to smo mi, poručuju pokretači i organizatori Dana latinskog idra.

latinsko idro4 latinsko idro5 latinsko idro6 latinsko idro7

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.