FOTO: Magazinova škrila – jedna od brojnih tajni NP Kornati

Da Kornati kriju brojne prirodne ljepote znamo odavno već svi, no koliko znate o prirodnom fenomenu Magazinova škrila ili Velika ploča?

11215878_1093645990678238_1742904354411577169_n

Magazinova škrila (Velika ploča) nalazi se na istočnoj strani otoka Kornata, nagnuta je ploča veličine 130m x 70m koja je nastala u nedavnoj geološkoj prošlosti odronom gornjega vapnenačkog sloja. O njoj postoji više legendi, od kojih jedna kaže da je Velika ploča nastala u doba kada se gradila arena u Puli. Graditelji su odlučili prekriti arenu te su na Kornatu našli prikladnu ploču. No ploča im je pri vađenju nepovratno iskliznula u more. Druga priča spominje da su je donijele vile kako bi na njoj mogle plesati za vrijeme uzburkanog mora. Plešući nude smrtnicima svoju ljubav, a onaj tko ih odbije pretvara se u kameni cvijet i tone u more kao podvodna stijena. Prolazeći brodom pokraj odrona nije teško zamisliti plesačice iz legende kojima duga kosa vijori na vjetru. Poseban je i otočić Taljurić ispred jugoistočnog rta Dugog otoka nasuprot svjetioniku Sestrice. Kao odrezan za mirnog vremena viri iz mora, dok se kod velikih valova gotovo i ne vidi pa predstavlja opasnost za nesmotrene nautičare. Omiljeno je odmorište galebovima i roniocima kojima nimalo ne smetaju priče da je ta ravna stijena zapravo pristanište za leteće tanjure. Spilje, jame i škrape uglavnom su neispitane, no zna se da ih je najviše na Kornatu, a ima ih i na Piškeri i na Žutu.

10346197_1093645964011574_5665707352813786367_n

Ipak, pretpostavlja se kako uzrok ovoj pojavi najvjerojatnije leži u potresu. Teško je reći kada se taj potres dogodio, koliko je bio jak i gdje mu je bio epicentar. Postoje brojne špekulacije s tim u svezi, ali konkretnih dokaza o vremenu i uvjetima nastanka škrile jos uvijek nema.Za doći do Magazinove škrile, morat ćete „zagaziti“ u privatni posjed.

– Stoga vas molimo da budete posebno pažljivi i obzirni prema vlasnicima posjeda tako da im niti na koji način ne ugrožavate posjed (preskakanje i/ili rušenje mukotrpno sagrađenih suhozida, branje plodova, uznemiravanje ovaca itd.) Kao polaznu točku preporučamo Kravljačicu, Strižnju ili Vrulje na otoku Kornatu – poručuju iz NP Kornati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.