FOTO Mladi Europljani na Murteru razmjenjuju znanja o recikliranju i sortiranju otpada

Ideje i znanje o prednostima recikliranja, najboljim metodama prikupljanja i sortiranja otpada te raznim projektnim idejama, zadnjih dana je razmijenilo 35 mladih na otoku Murteru. Mladi iz Turske, Španjolske, Portugala, Makedonije, Poljske, Rumunjske i Hrvatske već sedmi dan sudjeluju u raznim neformalnim radionicama u sklopu razmjene mladih Action Re-loaded, koju organizira udruga Argonauta.

Kroz neformalne radionice, sudionici su mogli čuti kako se naša planeta osjeća i što bi rekla na sve veće količine polutanata koju ispuštamo u našu atmosferu, zemlju i vode. Termin poput održivog razvoja poprimio je sasvim novo značenje kada su sudionici morali raspodijeliti resurse tako da prežive u sva tri kruga igre. Teoretsko znanje o recikliranju je postalo jasno kada su se sudionici našli okruženi velikim hrpama plastičnih boca, limenki, starih automobila, azbestnih spremnika itd.

6 mladi u eu

– Sudionici su posjetili reciklažno dvorište Bikarac gdje su saznali na koji način se skuplja i sortira otpad u Šibeniku, a nakon toga su ‘pratili otpad’ sve do Zadra. U Odlagalištu sirovina sa sjedištem u Zadru, mogli su vidjeti gdje se sortira otpad iz cijele Dalmacije te čuti kuda idu stare gume, automobili, motorna ulja, limenke i tako dalje – priopćeno je izudruge Argonauta.

Učenje kroz praksu se pokazalo učinkovito i u stvaranju igra za djecu na temu 3R gdje su sudionici razvili svoju kreativnost, prezentacijske vještine te rad u grupama. Kroz projekt, mladi se susreću s raznim aktivnostima gdje zajednički trebaju doći do rješenja te se uče međusobnom uvažavanju, prihvaćanju različitih mišljenja, običaja i tradicije.

– Sudionici će i lokalnom stanovništvu prezentirati održivi način života tako što će im ponuditi torbe koje su napravili od starih majica. Nadamo se da će i stariji jednako dobro prihvatiti načine i ideje zaštite okoliša kao što su to prihvatila djeca – zaključili su Argonauti u svom priopćenju.

3 4 Capture Capture2

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.