FOTO: Mladi iz cijeloga svijeta volontiraju na Murteru

Što čini rujan u Murteru neobičnim? Za početak, jutro je, a grupa mladih ljudi obnavlja suhozide, skuplja otpad i otklanja živicu na Gradini, mjestu gdje se nalazi arheološko nalazište Colentum.

murtervolonteri4

Petnaestero mladih iz Španjolske, Italije, Poljske, Turske i Bugarske u Murter su stigli prvog rujna kao sudionici projekta Europske volonterske službe pod nazivom „Suhozidna extravaganza“. murtervolonteri5

U rimsko doba Colentum je bio grad i luka, a danas je arheološko nalazište koje ovim mladim ljudima predstavlja priliku da nauče više o tradicijskim vještinama, kulturnom naslijeđu i radu u međunarodnom timu.
Europska volonterska služba je financirana europskim programom Erasmus+ koji omogućuje mladima iz EU i šire da provedu određeno vrijeme u inozemstvu radeći na različitim projektima udruga civilnog društva. U ovom slučaju, volonteri aktivno rade na valorizaciji Colentuma, odnosno Murtera.

murtervolonteri3

 

-Cilj projekta Europske volonterske službe “Suhozidna extravaganza” jest promovirati arheološko nalazište Colentum kao vrijedan dio europske kulturne baštine te unaprijediti znanje i podići svijest o vrijednostima kulturno/arheološke baštine i njihova potencijala za održivi razvoj ruralne sredine-rekla je Marieta Baričević iz udruge Argonauta.

murtervolonteri2

-Za Europsku volontersku službu čula sam od kolegice iz Turske. Nakon što sam prikupila sve informacije i mogućnosti koje mi se nude, odlučila sam pronaći projekt za sebe. „Suhozidna extravaganza“ me privukla jer projekt nudi, uz uredski posao, i rad na svježem zraku. Ovo je odlična kombinacija kulture, nasljeđa i aktivnog življenja, a nije loše ni što imam osiguran džeparac i hranu-kroz smijeh je svoje dojmove o ovom hvale vrijednom projektu ispričala Else Collins iz Španjolske.

else collins

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.