FOTO: Obnovljeni suhozidi i sakature za ovce na otočiću Kameni Žakan

Ekološka udruga Argonauta protekli je vikend u sklopu projekta ‘Oživljavanje lokalnih tradicijskih praksi održivog korištenja prirodnih resursa otoka Murtera i njegove prirodne regije’ održala radnu akciju obnove suhozidnog stana za ovce i sakatura na otočiću Kameni Žakan u Nacionalnom parku Kornati.

np kornati5

np kornati6

Na akciji je sudjelovalo oko 20 volontera iz udruga Argonauta, 4 grada Dragodid, Modrave Murter Betina i Latinsko idro koji su uspjesno obnovili stan za ovce te pedesetak metara sakatura (suhozid kojim su se dijelili janjci od ovaca koje su se muzle). Tema ove radionice bila je ovčarstvo. Ovom akcijom ostvareni su preduvijeti da se stan i sakatur ponovo vrate u funkciju. Akcija je imala i edukativnu dimenziju. Ive Šikić Bažokić iz NP Kornati te članovi udruge 4 grada Dragodid podučili su volontere o osnovima suhozidne gradnje.

np kornati7

Projekt se provodi u sklopu programa IPA 2011 Potpora organizacijama civilnog društva za razvijanje partnerstava za održivo korištenje zaštičenih područja u Hrvatskoj, uključujući moguća područja unutar NATURA 2000. Koordinator projekta je udruga Argonauta dok su partneri Udruge 4 grada Dragodid, Feniks, Modrave Murter-Betina i JU PP Vransko jezero a JU NP Kornati kao suradnici. Projekt financira Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

np kornati1

np kornati

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.