FOTO Što bake pripremaju ove godine? Murterini sitno broje do ‘najjače zabave na svitu’

Murterske bake odavno su se istaknule kao jedne od najboljih zabava pod maskama u cijeloj Hrvatskoj, a do nove maškarane povorke dijeli ih još dvadesetak dana.

Karnevalska proslava u Murteru počinje 9. veljače od 15 sati kada će akvatorijem zaploviti maškarana regata.

– Idući dan bit će kulturni dan, odnosno podsjetnik na stare karnevalske običaje Murtera. Snimamo i film o murterskom karnevalu kroz povijest, i nadamo se da će biti gotov do tada, tako da planiramo imati premijeru u kino sali u popodnevnim satima. Uz to, bit će otvorena i izložba starih slika karnevala te izložba dječjih likovnih radova – kazao nam je Duško Šikić iz Murterskog pokladnog odbora koji, zajedno s Općinom i tamošnjom Turističkom zajednicom, organiziraju Bake.

Male bake, maškarana povorka za djecu, održat će se 11. veljače. Školarci pod maskama krenut će iz starog dijela Murtera prema Hramini gdje ih pod šatorom očekuje zabava i nastup Ivana Volarića Zaka.

Za sve nedaće koje su ih zadesile prošle godine, presudit će Murterini Krnji Krnjiću u ponedjeljak u 19 sati u kino sali, što će biti i uvertira za središnji događaj – Velike bake. U utorak 13. veljače oko 15 sati krenut će velika maškarana povorka iz starog Murtera prema centru. Na hramini će atmosferu zagrijati Zaratino bend, a bake potom očekuje nastup Amigosa.

– Uz standardne nagrade za murterske maske, ove godine pripremili smo i posebne nagrade za sve maškarane ekipe koje nisu iz Murtera, a odlučili su doći na Bake. Bit će to jedna vrsta zahvale njima koji doprinose širenju naših običaja i održavanju tradicije – govori Šikić.

Podsjetimo, prošle godine pobijedila je maska ‘Dia de los muertos’ dvanaesteročlane ekipe koja je predstavila tradicionalnu povorku na dan mrtvih u Meksiku.

– Ove godine smo se jedva dogovorile oko maske, tako da smo ih tek jučer počele izrađivati. Bilo je svakakvih ideja, skoro smo počele raditi jednu, pa smo skužile da imamo premalo vremena, tako da smo u konačnici završile na drugoj masci. Vidjet ćemo kako će ispasti – kazala nam je Maja Radman, jedna od članica Baka koje su prošle godine odnijele pobjedu i predstavile

Dok iščekujete nove Bake, tradiciju staru više od 100 godina, prisjetite se koje su sve maske lani prošetale ulicama Murtera.

FOTOGALERIJA Murterske bake 28.2.2017.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.