Murterini svjesni važnosti svojih plaža gostima opisuju što je novo na njima

arhiva

Plaže na prostoru Općine Murter-Kornati ocjenjene su jednim od najvrjednih resursa pa se u njihovo uređenje iz godine u godinu ulažu značajna proračunska sredstva. Iz općine poručuju kako su svjesni i suglasni s trendom napuštanja stare paradigme ‘sunce, more i pijesak’, ali su još više svjesni koliko plaže znače za turizam u Murteru i šire. Na svojim internetskim stranicama su objavili i pregled novosti s kojima dočekuju kupače u sezoni 2017.

slanica1

  1. Plaža Slanica

Naša najpopularnija plaža ove godine osvijetljena je uličnom rasvjetom. Postavljen je i novi asfalt do kampa Slanica. Uz plažu je otvoren i prvi glamping kamp na otoku “Rehut”. Slanica je ove godine dobila BLOB kao novu atrakciju.

  1. Plaža Luke

Plaža Luke kompletno je preuređena – produžena je za stotinjak metara, osvijetljena rasvjetom te hortikulturalno uređena. Jedna od rijetkih plaža u Županiji koja je u potpunosti prilagođena za osobe s invaliditetom. Uz lift tu su i pristupne rampe. Na samoj plaži nalazi se i ograđeno igralište za djecu te sprave za vježbanje. Uz plažu nalazi se nekoliko restorana, kafića i trgovina. Ove godine na plaži se smješten adrenaliski aqua park za djecu.

  1. Plaža Podvrške

Omiljena plaža Murterina koju krasi nevjerojatna tirkizna boja mora ove godine je proširena te je dobila kameni podzid sa prilaznim stubama koji je će čuvati od nanosa zemlje u kišnim razdobljima. Iznad plaže uređena je bijela staza koja je hortikulturalno uređena. Do plaže Podvrške u potpunosti je asfaltiran požarni put te je uređen veliki parking. Od ove godine reguliran je i pristup poluotočiću Školjiću kojem mogu pristupiti samo vozila s posebnom dozvolom. U proljetnoj radnoj akciji na Školjiću je od raslinja očišćena velika površina na kojoj gosti mogu uživati u debeloj hladovini. Do plaže Podvrške od ove godine može olakšano doći i s još dva pravca, novouređenim stazama preko Crnikovca i Malog i Velikog Vrška.

  1. Plaža za kuće ljubimce Vršak

Simpatičnoj malenoj i skrivenoj plaži u uvali Vršak pokraj veće i poznatije sestre Podvrške od ove godine dali smo novu namjenu. Postavljeni su putokazi, plutajuća plažna ograda, psahod (pseći eko zahod) i suncobrani. Ove godine do ove plaže može se doći novouređenim bijelim putem između brežuljaka Crnikovac i Veli Vrh iz smjera Jersane.

arhiva
arhiva
  1. Discovery snorkeling plaža Gradina

Posljednje godine počeli smo govoriti o prvoj tematskoj arheološkoj plaži u Hrvatskoj. Plaži se od ove godine može pristupiti iz smjera Betine i Murtera zahvaljući novo uređenoj obalnoj stazi. Plaža se nalazi na prostoru tzv. maritimne vile koja se plažom pruža u duljini od preko stotinu metara. Zahvaljujući novim arheološkim istraživanjama sve je više govora o tome da se tu nalazilo lučko postrojenje antičkog grada Colentuma. Arheolozi Željko Krnčević i Toni Brajković izbrojili su ukupno 54 zida od koji se neki nalaze dijelom u moru. Upravo pod morem se skrivaju nekoliko tisuća godina stari arheološki artefakti među kojima se svakako ističu velike gomile ogromnog oblog tzv. balastnog kamenja. Ovo kamenje je teretnim brodovima služilo kao balast prije ukrcavanja stvarnog tereta u lukama. Ono je svjedok nekadašnje bogate trgovine u luci antičkog grada Colentuma. Balastno kamenje  te ostaci arhitekture, amfora i razne keramike nalaze se na dubini od svega nekoliko metara što čini ovu plažu idealnom za ronjenje s disaljkom. Unatoč otežanom pristupu u more, zaljubljenici u ronjenje mogu izgubiti sate istražujući tajanstveno podmorje ispred ove plaže.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.