Murterska plaža Luke do ljeta će dobiti nove sadržaje, a najavljen je i ‘Virtualni teleporter’

Ministarstvo turizma temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini odobrilo je općini Murter-Kornati 366.000 kuna za 2. fazu uređenja plaže Luke.Ukupna vrijednost odobrene faze projekta je približno 750.000 kuna, od čega će Ministarstvo turizma sufinancirati 366.000 kuna dok će ostatak financirati općina iz proračunskih sredstava.

Ova faza uređenja plaže Luke predviđa izgradnju pedesetak metara šetnice, uređenje hortikulture te izgradnju rampe za invalide.  Radovi na uređenju 2. faze plaže Luke kreću idući tjedan, a biti će dovršeni do 15. lipnja.

3

Općina Murter-Kornati već priprema dokumentaciju za 3. fazu uređenja plaže Luke koja će svakako biti najatraktivnija. Uključivati će uređenje sanitarnog čvora te atrakciju ‘Virtualni teleporter’ koja je plod suradnje općine Murter-Kornati sa norveškom općinom Herøy s kojom je ugovor o bratimljenju i suradnji potpisan još 2013. godine.

1

Radi se o inovativnom konceptu kojeg je osmislio tim sastavljen od djelatnika općine Murter-Kornati, poduzeća Novena i arhitekta Gorana Potušeka koji je dizajnirao spomenik te projektirao uređenje čitave plaže. Riječ je o spomeniku prijateljstva u obliku stilizirane školjke periske/losture visokom približno 4 metra izrađenom od kortena te aplikaciji koja se temelji na tehnologiji proširene stvarnosti.

plaža Luke

Aplikacija funkcionira na način da kada korisnik dođe do spomenika i na ekranu svoga pametnog telefona dodirne označeno mjesto na podu između dva krila spomenika, na ekranu će mu se pojaviti portal za prijelaz u drugu prostornu dimenziju. Kada korisnik prođe kroz ta virtualna AR vrata (u stvarnosti kada prođe između 2 krila spomenika) na zaslonu mobitela gledati će norveški krajolik. Ako se okrene natrag na ekranu vidjeti će portalna vrata za povratak u Murter. Aplikacija će sadržavati desetak najatraktivnijih lokacija Murtera i Herøya  snimljenih 360 video virtualnim panorama te će  korisnik u Murteru na svom pametnom telefonu moći promatrati polarnu svjetlost iznad planine koju Norvežani nazivaju ‘7 sestara’, dok će korisnik u Norveškoj moći uživati u pogledu na murterske plaže i otočni arhipelag uključujući Kornate. Korisnicima će biti omogućen pristup turističkim agencijama putem kojih će moći planirati putovanje u viđeni kraj.

2

Kako ne bi sve ostalo u virtualnoj stvarnosti, projekt uključuje prateći paket razvoja gospodarske, turističke i poslovne suradnje. Vrijednost cjelokupnog projekta virtualnog teleportera i pratećeg razvojnog paketa gospodarsko, turističke i poslovne suradnje procjenjuje se na približno 400 000 kuna. O modalitetima financiranja raspravljati će se početkom svibnja kada u Murter dolaze predstavnici općine Herøy. Plan je instalirati spomenik na murterskoj plaži Luke do ljeta 2019. godine do kada bi trebao biti instaliran i prijateljski komplementarni spomenik u Norveškoj.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.