Novi projekt Argonauta upozorit će na zagađenje mora plastičnim otpadom

U Murteru je počela provedba Projekta udruge Argonauta ‘Pogled u modro’ odobranog u sklopu programa Zeleni pojas – natječaja za sufinanciranje projekata u području zaštite okoliša i prirode 2017. u organizaciji INA-e.

Projekt će obuhvatiti sufinanciranje aktivnosti jačanja svijesti, edukacije i informiranja opće populacije djece, domicilnog stanovništva i turista kroz organiziranje lokalne kampanja izrade platnenih vrećica od recikliranih tkanina te kampanje za upotrebu platnenih vrećica umjesto plastičnih kako bi se upozorilo na problem zagađenja mora plastičnim otpadom.

argonauta16112017 (4)

Udruga Argonauta sa Murtera organizirat će akcije čišćenja podmorja i priobalja uz pomoć lokalnih volontera i volontera ronioca iz cijele Hrvatske. Tijekom akcija čiščenja podmorja pretraživat će se morsko dno s ciljem pronalaska eventualne prisutnosti invazivnih algi roda Caulerpa. Čišćenje i pregled morskog dna obavljat će se u nautičkim uvalama na području Kornatskog otočja i otoka Murtera.

Aktivnostima koje će biti provedene omogućit će se očuvanje i zaštita morskog okoliša od otpada i invazivnih vrsta, edukacija i informiranje djece te šire javnosti o potrebi zaštite i očuvanja okoliša, a osobito morskog. Radovi na projektu počeli su 1. studenog, a završetak projekta očekuje se 30. travnja 2018.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Prvi put smo sudjelovali u Zeleni pojas natječaju i jako nam je drago što su nam odobrena sredstva za aktivnosti poput akcije čišćenja podmorja koje smo posljednjih godina bili zapostavili zbog manjka sredstava, a koje su nam jako bitne za očuvanje podmorja Murterskog akvatorija. Organizirat ćemo i kampanju izrade te upotrebe platnenih vrećica na potpuni nov način te nadamo se da će ovaj projekt zaživjeti u našoj zajednici i biti primjer drugima, povodom početka realizacije projekta kazala je Ivona Jadrić, izvršna direktorica udruge.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.