Velike Bake 25. veljače

Sitno brojimo do početka Dana o’ bak: Evo što Murterini spremaju pred najluđu zabavu pod maskama

Dani o’ bak naziv je manifestacije za koju se mještani Murtera već naveliko spremaju, a tradicioinalni pokladni tjedan kulminirat će 25. veljače kada će mjestom prodefilirati Velike Bake, jedna od najpoznatijih maškaranih povorki u Hrvatskoj.

Pokladni dani započinju 15. veljače nogometnom muško-ženskom utakmicom pod maskama u Sportskoj dvorani Murter s početkom u 17 sati. Snage će na utakmici odmjeriti Pokladni odbor Murter, Općina Murter-Kornati, Turistička zajednica Murter-Kornati, Murtela i Općina Tribunj.

Sljedeći dan na rasporedu je turnir u bučama za odrasle i djecu, a zaigrat će ekipe iz Murtera, Betine, Jezera i Tisnog.

Kulturni dan o’ bak 21. veljače otvorit će izložba ‘Bake u dječjoj mašti’, a nakon proglašenja nagrađenih radova, posjetitelji će imati priliku pogledati povijesno-dokumentarni film ‘Bake’, priču o murterskim pokladama autora Zvonka Ilijića.

Regata o’ bak na latinsko idro bit će održana 22. veljače. Paralelno s početkom regate, u 15 sati startat će i natjecanje u kuhanju tradicionalne maništre i fažola na Staroj rivi, dok će dva sata kasnije biti proglašeni i pobjednici natjecanja.

Male bake, dječja maškarana povorka, prošetat će mjestom 23. veljače s početkom u 15 sati, a nakon proglašenja najboljih bak’ sudionici će zaplesati uz Čarobni maskenbal i Mini disco show.

Dan kasnije u Kino sali Žut bit će održano suđenje Krnji Krnjiću uz kazališni komad autora Vedranka Šikića Balare koji britkim, odmjerenim humorom prihvatljivim svima uprizoruje nelogične događaje u Murteru tijekom protekle, a sadržaj samog suđenja autentičnim dramskim izričajem upotpunjuju vrsni glumci Ive i Mate.

Konačno, Velike Bake na rasporedu su 25. veljače. Jutarnja tradicionalna marenda u Torkulu bit će uvertira u povorku koja iz Starog sela kreće prema centru u 15 sati, a bit će predvođena limenom glazbom Pirovac, nagrađenim Malim bakama te gostima sudionicima velike povorke.

Od 16 sati na Trgu Rudina članovi Lovačkog društva Sokol kuhat će fažol sa suhim jelenskim mesom, a od 20 sati u Kristalnoj dvorani o’ bak bit će proglašeni pobjednici i zabava uz slavonski bend Sinovi ravnice može početi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.