Svibanjske radionice posvećene krajoliku otoka Murtera

Proširivanje aktivnosti i odgovornosti muzeja na polje kulturnog krajolika podrazumijeva interpretiranje autentičnih materijalnih ostataka koji se čuvaju u muzejskim zbirkama i njihova kontekstualizacija u krajoliku kojem pripadaju. Po svojoj prirodi, kulturni krajolik se ne može „zamrznuti“ i tako sačuvati u muzeju na tradicionalan način, ali muzeji mogu dati značajan doprinos u razumijevanju krajolika i njegovog identiteta u zajednici.

Kulturni krajolik otoka Murtera i pripadajućeg arhipelaga u sprezi je s drvenom brodogradnjom koja se razvija u Betini u kontinuitetu od sredine 18. stoljeća. Pojava brodogradnje uzrokovana je otkupom prekomorskih posjeda od strane lokalnog stanovništva. Brod, kao prijevozno sredstvo, bio je neizostavan dio svakog kućanstva i koristio se svakodnevno. Posjede su mještani otkupljivali od vlastelina u razdoblju od 16. do 19. stoljeća, pritom ih obrađivali i dobivenim kamenom iz škrte zemlje omeđivali svoje parcele suhozidima.

Suhozidni krajolik u kojem dominira kultura masline danas je prepoznatljiv simbol kraja kojem otok Murter gravitira – Modrave i Kornati.

U svibnju će se u Muzeju betinske drvene brodogradnje održati radionice posvećene našem kulturnom krajoliku. Želja im je pojasniti koji su razlozi takvog oblikovanja krajolika i potaknuti mlade, koji će sutra biti vlasnici tih posjeda, da razviju osjećaj odgovornosti za njegovo očuvanje.

17. i 18. svibnja
– likovna radionica „Murterski kraj“
Izrađivat će se reljef otoka Murtera s pripadajućim posjedima stanovnika Betine i Murtera, s oznakama suhozida i kultura koje su se uzgajale na tim područjima. Namijenjena je djeci viših razreda osnovne škole.

24.-27. svibnja
– trodnevna foto radionica „Svijet u bojama“
Na radionici će polaznici naučiti osnove fotografije te će aktivno sudjelovati u fotografiranju karakterističnih detalja i pejzaža otoka Murtera, okolnih otočića i Modrava. Polaznike će se informirati o tradicijskim i kulturnim vrijednostima zavičaja, te ukazati na posebitosti krajolika.
Po završetku radionice održat će izložba fotografija.
Radionica je namijenjena odraslim osobama i djeci starijoj od 12 godina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.