Uskršnji doručak u Murteru s predznakom bakine kuhinje: Najbolji kuhari s otoka pripremat će jela za prste polizat’

Murter će u ponedjeljak biti domaćin uskršnjeg gastro eventa i to na Trgu Rudina s početkom u 10 sati. Posjetitelji će tako, umjesto uobičajenog doručka tradicionalnih jela, imati priliku kušati namirnice iz takozvane ‘bakine kuhinje’ te niz varijacija na temu uz dašak trendovskih, dizajnerski šarmantnih jela.

Restorani ‘Boba’, ‘Rebac’, ‘Tic tac’, ‘Fešta’, ‘Smokvica’, ‘Račić’, ‘Mareta’, ‘Fine Food Murter’ i ‘Barbara’ pobrinut će se da posjetitelji dožive iznimno gastro iskustvo s područja Murtera i Kornata, a organizatori otkrivaju kako će sve delicije biti poslužene u ekološkom posuđu od palmina lišća, drveta i kartona.

Također, kako bi hedonizam bio na vrhuncu, zahvaljujući udruzi ‘Latinsko idro’ na raspolaganju će biti nekoliko gajeta na tradicijska latinska idra i to za sve one koji žele iskusiti takav način plovidbe pitoresknim murterskim akvatorijem.

– Poželjeli smo u jednom uskršnjem eventu objediniti našu tradiciju i povijest nasljeđa, koja je do današnjih dana usko vezana za raskošnu gastronomsku scenu. Murtersko-kornatsko područje poznato je po vrsnoj gastronomiji, a temelji se na mediteranskim jelima koja su uživali Rimljani pri čemu se osjeća i snažan utjecaj Italije i Francuske – poručili su organizatori.

Svi kuhari i predstavnici restorana imat će potpunu slobodu odabira jela koja će besplatno nuditi na velikom gastro eventu. Bit će tu neodoljivih slanih i slatkih jela, a filigranski mamci za nepca bit će posluženi u ekološkom jednokratnom posuđu.

– Ekologija nam je veoma bitna. Čuvamo ostavštinu naših predaka, sve one prizide, maslinike, suhozide, nestvarno kristalno bistre uvale, brinemo za okruženje, da takvo ostane još generacijama, da se prenosi s koljena na koljeno svijest o važnosti darova prirode koje posjedujemo – priopćili su.

Kuhinja koji mnogi smatraju najzdravijom zbog izbora namirnica i jednostavnog načina pripreme, bazirana je na plodovima mora, svježe ulovljenoj ribi, rakovima, školjkama, glavonošcima, maslinovom ulju i povrću.

Mislilo se naravno i na ljubitelje mesa gdje je izdvojena kornatska janjetinu, pršut, panceta i mnoga mesna jela ispod peke.

Jela će biti začinjena autohtonim aromatičnim začinskim biljem poput lovora, ružmarina, kadulje, bosiljka i lavande te solju, paprom, peršinom i češnjakom. Mnoga mesna i riblja jela spravljaju se uz dodatak vina. U salatama i prilozima često je korišteno samoniklo jestivo bilje – koromač, divlji luk, kostriš, maslačak, kozja brada, divlja mrkva, laktac, cikorija, lavlji zub, kao i ono izniklo na samim morskim stijenama – petrovac i salikornija.

Prije kušanja jela, u Murteru je običaj razmaziti nepce čašicom likera ili rakije. Najcjenjeniji su ljekoviti likeri od mirte, višnje, oraha, ruže, rogača te rakije lozovača i travarica.

(FOTO: Ilustracija/ Arhiva)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.