Vikend eko-akcija: Volonteri čistili podmorje otoka Žuta i plaže Luke na Murteru

U organizaciji Udruge Argonaut, a u sklopu projekta Pogled u modro kojeg sponzorira INA d.d. kroz program ‘Zeleni pojas’ , protekli je vikend u Murteru i na Žutu organizirana akcija čišćenja podmorja i obale.

U akciji je sudjelovalo dvadesetak ronilaca iz Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja, Ronilačkog kluba Geronimo iz Zagreba te Udruge za podvodne aktivnosti Rostrum iz Splita. Prvi dan akcije zajedno s komunalnim poduzećem Murtela čistili su podmorje i obalu novouređene murterske plaže Luke.

DSC_8067

– Lokacija je odabrana upravo zbog daljnjih ulaganja u ovu plažu koje planira Općina Murter-Kornati te je stoga važno da i podmorje ove plaže bude čisto. Podmorje plaže je sada je očišćeno, a uklonjen otpad većinom se odnosio na gume i staklenu ambalažu. Stanje prema luci Hramini je nažalost puno gore, puno je otpada u dijelu koji najviše koriste brodovi te bi za sanaciju toga trebalo organizirati veću akciju te je također i redovito ponavljati iz godine u godinu kako bi se stanje popravilo. Najvažnije od svega bilo bi promijeniti i iskorijeniti navike loše po morski okoliš kao što je odlaganje guma koje se koriste kao bokobrani nakon što isluže toj svrsi u more – poručuju organizatori akcije.

DSC_7832
Drugi dan akcije čistili su uvalu Strunac na otoku Žutu, koji je u sklopu Žutsko-sitske skupine otoka Kornatskog arhipelaga zaštićen u kategoriji značajnog krajobraza.

– Otpada na toj lokaciji nije bilo puno te smo stoga zadovoljni i nadamo se da će tako i ostati. Veći problem je mikroplastika i sitni dijelovi palstike na plažama, koju je gotovo nemoguće čistiti jer se raspadaju u sitne komade. Izvađeno je po 1.5 m kubni otpada na odabranim lokacijama iz podmorja i isto toliko sakupljeno je na obali, što je ukupno 6 m kubna otpada – poručuju.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.