Više od 450 sudionika na jubilarnoj regati ‘Jedrima protiv droge’ u Murteru

Jubilarna 20. regata Jedrima protiv droge koja nas od 19. do 22. travnja očekuje na Murteru, ove je godine po mnogočemu posebna. Tradicionalna humanitarna manifestacija kroz dva desetljeća postala je pravi simbol borbe protiv droge i pomaganja potrebitima, a ovogodišnjim sudjelovanjem više od 450 natjecatelja iz Albanije, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Italije, Japana, Njemačke, Makedonije, Mađarske, Rumunjske, Rusije, Slovenije, Srbije i Libanona, postaje i drugi najveći europski skup svjetski poznate humanitarne organizacije Lions Clubs International koja upravo ove godine obilježava 100. obljetnicu djelovanja.

Pedesetak brodova 20. i 21. travnja zajedno će isploviti iz murterske marine Hramina te plovidbom akvatorijem Kornata u svijet poslati najljepšu sliku sportskog druženja s porukom zajedništva, empatije i međusobnog pomaganja. Uz natjecateljski dio, u danima regate očekuju nas i brojne druge zabavne aktivnosti kao što su prezentacija jela iz krajeva odakle dolaze sudionici, kostimiranje brodskih posada, plesa, pjesme i dobrog raspoloženja.

REGATA 3

Dvadesetu obljetnicu regate Jedrima protiv droge obilježit će i postavljanje vremenske kapsule opremljene Poveljom humanosti s potpisima svih sudionika regate te zapisima o dosadašnjim prikupljenim sredstvima za pomaganje potrebitima i postignutim ciljevima.

Prvi put, u suradnji s općinom Murter Kornati, Turističkom zajednicom Murtera i lokalnim privrednicima na ovogodišnjoj regati će se predstaviti lokalni ugostitelji, vinari i OPG-ovi, a uz podršku načelnika Općine Murter bit će postavljena ploča Murter – prijatelj Lionsa.

Lions regata Jedrima protiv droge pokrenuta je 1998. godine u oranizaciji Lionsa iz Distrikta-126 Hrvatska. U to vrijeme problem droge među mladom populacijom na dalmatinskom području bio je izuzetno izražen te su Lionsi odlučili pokrenuti ovu akciju i posvetiti je upravo prevenciji i borbi protiv droge kroz organizaciju predavanja po osnovnim i srednjim školama te edukacijom nastavnika za rad sa djecom u osvještavanju štetnosti droge kao zla modernog svijeta. Tako su sredstva prikupljena regatom bila namijenjena splitskom Centru za prevenciju protiv droge, a u organizaciji LC Split. Nakon toga udrugama koje provode programe prevencije u borbi protiv droge u četiri Lions Regije na području Hrvatske. U proteklih 20 godina, za potrebe financiranja edukacije o prevenciji u borbi protiv droge, regatom Jedrima protiv droge prikupljeno je više od 1.200.000 kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.