Za uređenje šetnice na Crnikovcu stiže 270 tisuća kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je ukupno 270 tisuća kuna Općini Murter-Kornati za projekt uređenja pješačke staze prilagođene biciklistima.

Od zaprimljenih 87 projekata, Ministarstvo će s ukupno 19 milijuna kuna sufinancirati 40 projekata među kojima je i murterski.

– Uređenje poučne pješačke staze doprinijeti će poljoprivrednoj revitalizaciji, turističkoj valorizaciji te protupožarnoj zaštiti poluotoka Crnikovac na otoku Murteru na kojem se nalaze brojni zapušteni maslinici i suhozidi te s kojeg se pruža pogled na Kornatsko otočje. Staza vodi do pomorske rute kojom su stari Murterini plovili svojim tradicionalnim brodovima te krčili posjede na Kornatima i ostalim prekomorskim posjedima. Staza počinje u uvali Jersane u kojoj se nalazi stanište biljaka tzv. slanuša zbog kojih je cijeli otok Murter ušao pod Natura 2000 mrežu – priopćeno je iz Općine Murter-Kornati.

Staza prolazi pokraj takozvane Velike gomile te ruševine starog vinogradarskog stana, a posjetitelji će moći istraživati najgušći otočni arhipelag Mediterana te murtersku baštinu. Pri tome će im pomoći info-edu panel te dalekozor.

Projekt je vrijedan nešto više od 437 tisuća kuna, a projektiralo ga je poduzeće Aurora Consulting, stoga će ostatak novca biti osiguran iz općinskog proračuna.

– Uređenje pješačke staze planira se do ljeta 2018. godine. Radi se o prvoj fazi uređenja šetnica na poluotoku Crnikovac. Druga faza se odnosi na uređenje obalne staze od plaže Podvrške do uvale Jersane duljine od oko tri kilometra. S ove šetnice posjetitelji će u idealnim vremenskim uvjetima te uz pomoć AR aplikacija moći vidjeti i istražiti preko 50 otoka murterskog arhipelaga. Kako je ova obala puna malenih skrivenih žala, šetnica će rasteretiti glavne murterske plaže. Nakon dovršetka obje faze samo na ovom svjeverozapadnom dijelu otoka Murtera biti će uređeno preko 10 kilometara pješačko-biciklističkih staza. To će znatno doprinjeti razvoju cikltorurizma te produljenju turističke sezone – poručuju iz Općine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.