Završen projekt ‘Obnovimo naše suhozide’, predstavljeni rezultati

Udruga Argonauta u subotu, 13. prosinca 2014., organizirala je edukativnu radionicu obnove suhozida na brdu Gradina kraj Murtera. Nekoliko dana nakon u srijedu 17. prosinca 2014. u dvorani Župnog ureda Župe sv. Mihovila u organizaciji Argonaute održana je i javna tribina na kojoj su predstavljeni rezultati projekta s posebnim osvrtom na Akcijski plan sustavne obnove suhozida murterskog kraja.

BROJNA ZBIVANJA

Mještanima Murtera i Betine u akcijskom planu bio je najzanimljiviji dio koji se odnosi na agro okolišne mjere kojima će EU od dogodine između ostaloga poticati i zaštitu suhozida. Ukoliko agro okolišne mjere, kako je planirano budu donesene početkom 2015. godine, već u drugoj polovici iste godine vlasnici OPG-ova koji zadovolje uvijete moći će se prijaviti na natječaje za te poticaje. Kako se samo na Kornatima nalazi preko 300 kilometara suhozida EU će potencijalno godišnje obnovu i zaštitu kornatskih suhozida podupirati u iznosu od preko milijun i pol kuna – naime prijedlog jest da poticaji budu u visini od 0,74 EUR po dužnom metru suhozida.

obnovimo nase suhozide (1)

U dvorani u kojoj se tribina održala bile su izložene fotografije s provedenih edukativnih radionica te fotografije murterskog kraja kojeg određuju upravo suhozidi. Tijekom božičnih blagdana fotografije će biti izložene na izlogu turističke zajednice općine Murter-Kornati, a nakon školskih praznika i u atriju OŠ ‘Murterski škoji’.

Tijekom projekta održane su dvije edukativne radionice obnove suhozida, radionica izrade zajedničkog Akcijskog plana o sustavnoj obnovi suhozida murterskog kraja. Provedena je inventarizacija suhozida murterskog kraja te održana javna tribina i izložba fotografija suhozida. Na edukativnim radionicama sudjelovalo je oko 15 organizacija, udruga i institucija, preko 70 volontera i preko 100 korisnika. U radnim akcijama obnovljeno je oko 150 metara suhozida.

PODSJETIMO

Projekt ‘Obnovimo naše suhozide – Doprinos održivom korištenju lokalnih resursa revitalizacijom suhozidne gradnje’ u vrijednosti od 40.000,00 kuna financirala je Zaklada ‘Kajo Dadić’ iz Splita. Projekt je provela udruga Argonauta u suradnji sa udrugama 4 grada Dragodid i Modrave Murter-Betina te Nacionalnim parkom ‘Kornati’ i Parkom prirode ‘Vransko jezero’ u razdoblju od 1. siječnja – 31. prosinca 2014. Projekt je logistički i financijski podupirala i općina Murter-Kornati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.