Murterini na Trgu bana Jelačića

Grad Zagreb dodijelio je Murterinima prostor u velikom adventskom šatoru postavljenom na Trgu bana Jelačića, u kojem su se Općina- Murter- Kornati i njezina Turistička zajednica po prvi put predstavila zagrebačkoj publici u sklopu manifestacije Advent u Zagrebu. Svoju turističku i gastronomsku ponudu, te kulturnu baštinu, Murterini su stanovnicima metropole predstavili 13. prosinca.

 

KLAPSKA PJESMA I STARI OBIČAJI

 

– Riječ je o prvom takvom nastupu naše općine i TZ- a u Zagrebu u adventsko vrijeme, ali nismo fokusirani samo za blagdane, tokom cijele godine predstavljamo se klapskom pjesmom, narodnim običajima i gastronomskim specijalitetima širom Hrvatske, a katkad i šire- kaže direktor TZ- a Murter- Kornati Šime Ježina.

Tako su Murterini već predstavili svoju tradicijsku gajetu na latinsko idro na zagrebačkom Jarunu, sudjelovali su i na Sajmu vina u Daruvaru sa projektom Murterski pir, te na Sajmu nautike na zagrebačkom Velesajmu, gdje su izvorni murterski kalafati uživo posjetiteljima demonstrirali kako se izrađuju i održavaju stare murterske gajete.

Uglavnom, u adventskom šatoru u Zagrebu okupio se veliki broj ljudi, koji su sa zanimanjem pratili isječke iz tradicionalnog Murterskog pira prilagođene nastupu na pozornici, te koncert nekoliko murterskih klapa.

Gostovanja po cijeloj Hrvatskoj

– Tijekom cijele godine prezentiramo naše običaje po kontinentalnom djelu Hrvatske, nastojimo ih približiti svima, a i kroz manifestaciju ‘Murtersko ljeto’ svake godine pružamo obilje zabavnih i kulturnih sadržaja. Po tome smo već postali prepoznatljivi po cijeloj Hrvatskoj. Primjerice, naš ‘Murterski pir’ već na je naširoko i nadaleko poznat. Tako da nam je bilo veliko zadovoljstvo udahnuti dašak Murtera i Kornata Zagrepačanima u adventskom šatoru na Trgu bana Jelačića. Slična gostovanja planiramo za cijelu godinu, radi se o direktnom i najboljem načinu prezentacije naše općine- kaže direktor murterskog TZ- a Šime Ježina.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.