Murtersko-norveška koalicija

Trinaest Murterina od 09. do 14. rujna 2013. sudjelovalo je u studijskoj posjeti Općini Herøy u Norveškoj. Tijekom posjeta, Murterini su zajedno sa svojim norveškim kolegama učili o avanturističkom turizmu te razvijali buduće zajedničke projekte. Sredinom listopada norveška delegacija posjeti će Murter gdje će biti potpisan ugovor o bratimljenju i suradnji. Projekt financira regionalna uprava – Helgeland Regionråd.

 OTOČNE OPĆINE

murter bozikov

Na svečanoj dodijeli nagrada natječaja ‘Najbolji projekti europskih obalnih gradova’ u engleskom gradu Blackpoolu Vijeće Europe Općini Murter-Kornati dodijelilo je priznanje. Nagradu za projekt PHOENIX ARBOR – Centar za razvoj ljudskih potencijala i inovativnu akciju, autorice Irene Ateljević primili su tadašnja donačelnica Dragica Bašić i načelnik Ivan Božikov. Upravo tu se rodilo zanimljivo prijateljstvo između norveškog primatelja priznanja i hrvatskog odnosno Općine Murter- Kornati i Općine Herøy. Kroz razgovor i razmjenu dojmova predstavnika dviju općina zaključeno je da iako ove dvije općine razdvajaju velike geografske udaljenosti, isto tako imaju mnogo toga zajedničkoga. Tako Općina Herøy koja ima oko 2000 stanovnika broji gotovo 3000 otoka, otočića i hridi, ima dugu ribarsku tradiciju i želju da se u turističkom smislu razvija. To je općina sa najviše otoka u Norveškoj (gotovo najveća ‘otočna općina na svijetu’) kao što Općina Murter-Kornati broji najviše otoka u Hrvatskoj (najveća ‘otočna općina’ na Mediteranu). Zajednička poveznica je upravo to što su u tim surovim otočnim uvjetima jedni i drugi pronašli mogućnost opstanka. Dobar dio tih malih otočića u Norveškoj ili je naseljen ili su na njima objekti koji se koriste u svrhu lokalnih ribara te su većinom u privatnom vlasništvu. Ovaj događaj veže zanimljiva anegdota kako se načelnik Božikov na dodijeli priznanja u Blackpoolu pohvalio da općina koju predstavlja je najotočnija općina na Mediranu sa preko 200 otoka, na što se načelnik općine Herøy nasmijao i istaknuo da su oni sa gotovo 3000 otoka ipak malo ‘otočniji’.

murter3x

 PODUZETNIČKE INICIJATIVE

U Norveškoj se razgovaralo o poduzetničkim inicijativama u turizmu, trgovini ribom te ostalim gospodarskim i socijalnim temama kao i mogućnostima koje su u ime Murtera i hrvatske predstavljali mladi poduzetnici i studenti različitih profila i djelatnosti, kao i predstavnici lokalnih institucija kao što je općina Murter Kornati, načelnik Ivan Božikov i donačelnica Mare Kovačev, direktor TZ-a Šime Ježina, JUNP Kornati, voditelj odsjeka za turizam Marko Turčinov i udruga Argonauta zastupljena po Luki Ježini.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.