NATJEČAJ ZA MEGAINVESTICIJU: U Tisnom se gradi hotel od 1.300 ležajeva

Općina Tisno u protekle se dvije godine, što zbog Garden festivala, što zbog inicijative Općine i Turističke zajednice, prometnula u značajnu turističku destinaciju. Ove sezone tišnjansko je područje ostvarilo oko 700.000 noćenja, što je impozantna brojka. Međutim, to je više-manje i gornja granica koju općina množe ostvariti s postojećim kapacitetima. Baveći se takvim promišljanjima, općinski čelnici pripremaju megainvesticiju na lokaciji Prisligaj – Jazina. Na tom će se mjestu, naime, graditi hotelski kompleks sa značajnim brojem ležajeva koji bi trebao preokrenuti turističku sliku Tisnog.

– Detaljnim planom uređenja i prostornim planom Općine Tisno predviđena je gradnja hotelskog kompleksa sa 1.030 smještajnih jedinica, plus kamp kapaciteta do 600 osoba. To znači da će buduće turističko naselje na Jazinama u jednom trenutku moći prihvatiti oko 1.700 osoba – najavljuje tišnjanski načelnik Ivan Klarin.

OSAM GODINA PAPIROLOGIJE

Još prije osam godina Općina Tisno je od države zatražila

ustupanje zemljišta na lokaciji Prisligaj – Jazina, čiji su vlasnik bile Hrvatske šume, s namjerom da područje prenamjeni u turističko-ugostiteljsku zonu, te na njemu predvidi gradnju značajnih smještajnih kapaciteta.

Nakon osam godina papirologije i natezanja, pošto je Općina ispunila sve tražene uvjete, između ostalog donijela je i urbanistički plan uređenja turističke zone, država je konačno u travnju ove godine na Općinu Tisno pripisala 64 tisuće metara četvornih terena, a Općina je već uknjižena na vlasništvo.

Sada je na potezu Općinsko vijeće koje, imajući u vidu taj cilj, do konca godine treba donijeti točne uvjete po kojima će se zemljište moći dati u koncesiju ili prodati, a nakon toga raspisat će se i međunarodni natječaj za investitore.

TURISTIČKI REZULTATI

– Natječaj će najprije biti neobvezujući kako bismo osjetili bilo onih koji su spremni ulagati, a potom ćemo raspisati i natječaj koji će obvezati investitora na gradnju. Moram priznati da idemo u smjeru prodaje svih 64 tisuće kvadrata iz razloga što je praksa pokazala kako investitori nisu previše zainteresirani za gradnju značajnijih kapaciteta na području koje nemaju u vlasništvu, već ga koriste po koncesijskom odobrenju. Želim istaknuti kako Općina svoj interes ne vidi u zaradi od prodaje zemljišta, već u izgradnji novih sadržaja, budući da smo svjesni da već preko 30 godina nije izgrađen nijedan novi smještaj na našem otoku. Lani je na području općina Tisno i Murter – Kornati zabilježeno 1,2 milijuna noćenja, što nas nakon Šibenika i Solarisa stavlja na drugo mjesto prema turističkim rezultatima – navodi Ivan Klarin.

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.