Nova pravila donijet će transparentniju i pravedniju raspodjelu javnog novca udrugama

Izvješće o financiranju udruga za 2012. godinu, koje je predstavljeno na sjednici vodičkog Gradskog vijeća održanoj u srpnju, ukazalo je potrebu za uvođenjem reda u radu tamošnjih udruga. Naime, od njih 48, koliko je ih je lani bilo na gradskom proračunu, tek je 11 udruga na vrijeme dostavilo tražena izvješća, dok se preostalih 37 nije držalo Zakona o udrugama prema kojem su sve udruge dužne u propisanom roku dostaviti izvješća o korištenju proračunskih sredstava.

Ovakav nemar jedan su od razloga zašto je Grad Vodice odlučio uvesti red u radu udruga, a kojih je ove godine pet više, dakle 53. Ipak, kako nam je kazala vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev, osnovni razlog promjena u sustavu financiranja gradskih udruga u području kulture i društvenih djelatnosti jest usklađenje sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti.

USKLAĐENJE SA ZAKONOM

U skladu s tim treba gledati i na prošlotjedno osnivanje Zajednice sportova grada Vodica.

– Na području Vodica svake godine sve je više udruga i za njihovo djelovanje iz proračuna se izdvajaju znatna sredstva, pa će nova pravila doprinijeti pravednijoj i transparentnijoj raspodjeli javnog novca. Naime, primijetili smo da postoji određeni nesrazmjer u tom procesu, ali i da puno udruga nije usklađeno sa zakonom, pa im na ovaj način želimo olakšati posao – kazala nam je Juričev Martinčev.

Kako bi se predstavnici udruga pobliže informirali o novom sustavu financiranja, dodala je gradonačelnica, prošlog je  tjedna u gradskoj vijećnici održano javno predstavljanje novih uvjeta natječaja, kriterija odabira programa i projekata, te ispunjavanja javnih obrazaca. Pa će tako, između ostalog, udruge potpisivati ugovore o korištenju sredstava iz javnih izvora te će za iste biti odgovorne da se utroše namjenski, a projekti koji će se prijavljivati bit će u skladu s gradskim potrebama i programima. Sav postupak financiranja radit će se u skladu s Kodeksom pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga, a Grad će nakon potpisivanja ugovora s udrugama o financiranju odobrenih programa i projekata kontinuirano pratiti i vrednovati izvršenje istih, te ih kao i do sada savjetovati i poticati po pitanju novih izvora financiranja, kao što su razne zaklade i fondacije, EU fondovi i slično.

UNAPRIJEĐENJE RADA SPORTSKIH UDRUGA

Gradonačelnica Juričev Martinčev posebno se osvrnula na osnivanje Zajednice sportova. Podsjetila je kako na vodičkom području djeluje 20 sportskih klubova i udruga za čiji rad se godišnje izdvaja 1,2 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

– Osnivanjem ovog krovnog tijela vodičkog sporta očekujemo da će doći do racionalizacije troškova, ali prije svega da će  doprinijeti boljem radu sportskih udruga, jer će njihov rad biti koordiniran – zaključila je Branka Juričev Martinčev.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.