ODAZOVITE SE AKCIJI: Sutra ‘Zelena čistka’ – sređuje se nelegalno smetlište na Lozovcu

Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ i ove se godine pridružuje globalnoj volonterskoj akciji Zelena čistka.

Akcija čišćenja održat će se u petak, 22. travnja 2016. u 8 sati na Lozovcu, glavnom ulazu u NP ‘Krka’.

Djelatnici Nacionalnog parka ‘Krka’ u suradnji s volonterima iz Braniteljske socijalno radne zadruge Branitelj, volonterima iz Kulturne udruge Slovenaca dr. France Prešeren (sekcija Ljubitelji prirode Planika – Runolist) Šibenik, volonterima iz Ekološke udruge ‘Monte Promona’ iz Siverića i lokalnim stanovništvom čistit će nelegalno odlagalište otpada na Lozovcu, nedaleko glavnog ulaza u NP ‘Krka’. Tom prigodom sanirat će se nelegalno odlagalište otpada površine oko jednog hektara. Na odlagalištu se uglavnom nalazi sitni i srednji kućanski otpad, ali i ostaci građevinskog materijala.

Zelena čistka zajednička je jednodnevna akcija čišćenja nelegalnih odlagališta otpada i najveći volonterski ekoprojekt u Hrvatskoj, koji okuplja aktivne građane i organizacije, a dio je velike globalne akcije World cleanup, pokrenute 2008. Temelji se na buđenju svijesti o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje.

Obilježavanjem Dana planeta Zemlje javnost se želi osvijestiti o opasnostima koje prijete životu na Zemlji te o potrebi zaštite okoliša i očuvanja biološke raznolikosti i povoljnih uvjeta za suživot čovjeka i prirode. Nagli razvoj industrije doveo je do porasta potrebe za energijom, odnosno do pojačanog korištenja fosilnih goriva i otpuštanja velike količine otrovnih tvari u zemlju i zrak. Svojim odgovornim ponašanjem svakodnevno možemo doprinijeti očuvanju biološke raznolikosti koju ostavljamo u zalog budućim generacijama.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.