ODRŽAN SKUP KOORDINATORA VOLONTERA: Za volonterske programe pristiglo više od 400 prijava

U 19 hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode u protekla dva mjeseca prijavilo se više od 400 mladih volontera. Većinom se radi o osobama mlađe životne dobi i studentima iz Republike Hrvatske ali i nekolicine stranih državljana uglavnom iz regije -istaknuo je Hrvoje Zemljić, koordinator volonterskih programa Ministarstva zaštite okoliša i prirode na završnom skupu koordinatora i zamjenika koordinatora volontera koji je održan 16. i 17. veljače u Nacionalnom parku „Krka“ uz sudjelovanje četrdeset koordinatora i zamjenika koordinatora volontera iz devetnaest javnih ustanova hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je kroz projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP) osmislilo i pokrenulo program volontiranja u 11 parkova prirode i 8 nacionalnih parkova pod nazivom „Razvoj volonterskih programa u hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Osmišljen je ukupno 31 volonterski program.

Zrinka Jakl, suradnica na projektu iz Udruge Sunce, naglasila je da su različite mogućnosti za volontiranje i da je osmišljen cijeli niz aktivnosti od prikupljanja podataka o biološkoj raznolikosti, anketiranju i informiranju posjetitelja, pomoći u čišćenju i održavanju staza i slično.

– Bitno je naglasiti da je provedenim treninzima, osmišljenom dokumentacijom vrlo lako dodavati nove programe uz već postojeće dostupne preko web stranice – tvrdi Jakl.

Volonterskim programima omogućuje se sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanove provode u zaštićenim područjima. Svi programi su usklađeni s planovima upravljanja parkova i osmišljeni na način da doprinose zaštiti prirode. Popis svih programa s njihovim punim nazivima i opisom poslova nalazi se na internet stranici Ministarstva zaštite okoliša i prirode http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/volonterski-programi-u-parkovima-hrvatske/

Aktivnosti u koje se volonteri mogu uključiti su primjerice uklanjanje invazivnih vrsta, održavanje botaničkih vrtova i parkova, aktivno održavanje ugroženih staništa, izgradnja i održavanje hranilišta za životinje, rad na smanjenju opasnosti izbijanja požara (ručno krčenje), održavanje i izgradnja staza, čišćenje plaža i staza te sakupljanje otpada, obnova suhozida, maslinika i sl., kartiranje i praćenje stanja vrsta i staništa, istraživanja

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.