Opća bolnica u Kninu ostaje samostalna

Odlukom Vlade republike Hrvatske od petka 28. prosinca kninska Opća bolnica Hrvatski ponos i dalje ostaje samostalna, iako se nagađalo da će zbog velikih gubitaka Vlada odlučiti da se pripoji Općoj bolnici Šibenik. Tako da je naša županija i dalje ostala na dva velika bolnička centra, za razliku od bolnica u Pakracu, Novoj Gradišci i još nekim gradovima po Hrvatskoj, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo tamošnjih građana, pa su tako organizirani i veliki prosvjedi u Novoj Gradišci.

BEZ REALNIH TEMELJA

Koliko je ta odluka Vlade i realno opravdana, dvojbeno je, među većinom struke prevladava mišljenje da se radi o čisto političkoj odluci, bez realnih temelja na poslovanjima pojedinih bolničkih centara.

– Iako se ja tim područjem zdravstva više zapravo i ne bavim, moja briga zasad je samo zaštita radnih prava liječnika, ne mogu ne reći kako je politika opet odigrala ključnu ulogu u ustrojstvu zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, pa tako i u našoj županiji. Ranije sam i ja bio član raznih odbora vezanih uz sličnu tematiku, ali nas liječnike, koji najbolje znamo tematiku, te se svakodnevno borimo s konkretnim problemima, nikad ništa nitko nije pitao za mišljenje. Niti mene, kao člana tih odbora, ali niti bivšeg i sadašnjeg ravnatelja Opće bolnice Šibenik. Jednostavno, odluka je donesena iz čisto politikantskih razloga, koje se donose da se nekom ne bi zamjerilo, pa da ne bi bilo problema na izborima- kaže Damir Milaković, povjerenik šibenske podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata.

Milaković smatra da ideja o spajanju bolnica i nije toliko loša ideja, kao što nije loša ideja ni da bolnice u Kninu i Šibeniku djeluju samostalno, kad bi se za to stvorili zdravi uvjeti.

– Ovako te odluke Vlade zapravo ništa ne znače, dok se ne stvore zdravi temelji hrvatskog zdravstva, možemo se mi preustrojavati koliko hoćemo. Ako i jedna i druga bolnica uspješno rade, zašto ne, neka budu samostalne. Ovako, kako sada stvari stoje, ipak mislim da bi bilo logično i prirodno da se kninska bolnica pripoji šibenskoj. Kad bi logistika bila u redu, kad bi imali dovoljan broj zadovoljnih zaposlenika, nikakav preustroj i ne bi bio od prevelikog značaja- kaže glavni liječnički sindikalist u Šibeniku.

SLIČNO I U VUKOVARU

Kao očit primjer da je odluka Vlade čisto politička, Milaković spominje i bolnicu u Vukovaru, za koju je također odlučeno da djeluje samostalno, iako je također u ogromnim financijskim problemima.

– Uz sva pijetet prema gradu heroju, ako nešto ne valja, onda to tako treba i reći i postaviti. Ovako, i u Vukovaru bolnica ostaje samostalna, iako je u katastrofalnom stanju- završava Milaković.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.