Općina Pirovac smanjila komunalni doprinos

Nakon nekoliko odgoda, jedne pat pozicije i burne rasprave, vijećnici Općinskog vijeća Pirovca ipak su usvojili odluku o smanjenju komunalnog doprinosa. Komunalni doprinos dosad se u prvoj zoni plaćao 100 kuna, u drugoj 80 i trećoj 60 kuna. prema novoj odluci, on će u prvoj zoni, u dijelu naselja od morske obale do državne ceste D-8, iznositi 60 kuna po metru četvornom, u drugoj zoni iznad državne ceste D-8 uključujući sve zone dozvoljene gradnje te zaseoke Slakovac, Škriline i Prostrivrat komunalni doprinos plaćat će se 45 kuna po metru četvornom, a u trećoj zoni, naseljima Kašić i Putičanje, 20 kuna.

BEZBOLNA LEGALIZACIJA

– Riječ je o novom prijedlogu Odluke s obzirom da je temeljem primjedbe vijećnika Radislava Gulama s protekle sjednice Općinskog vijeća, u članku 9. prijedloga Odluke drugačije definiran uvjet jednokratnog plaćanja komunalnog doprinosa. Evidentno je da se predlaže smanjenje iznosa komunalnog doprinosa iz razloga da bi se omogućila financijski što bezbolnija legalizacija, odnosno stimulirala buduća gradnja – kazao je na sjednici načelnik Općine Ivan Gulam. Protiv ove odluke bili su vijećnici Borislav Čubrić i Radislav Gulam.

– Temeljem studiozne analize prihoda utvrđeno je da se trenutno ne može ići na dodatno smanjenje visine komunalnog doprinosa – kratko je obrazložio Čubrić.

POREZ NA LUKSUZ

Vijećnik Radislav Gulam pak tvrdi da se prije smanjenja komunalnog doprinosa trebalo utvrditi koliko je novca potrebno za komunalno opremanje Općine Pirovac. Na sjednici se još moglo čuti kako je prema važećim propisima RH vikend objekt još uvijek luksuz te da je po tome i komunalni doprinos za legalizaciju takvog objekta ‘porez na luksuz’, a povuklo se i pitanje rada mnogih ugostitelja na crno. Podsjetimo, komunalni doprinos plaća se u korist proračuna Općine Pirovac, jednokratno, a ukoliko je iznos veći od 15.000 kuna moguće je paćenje na rate.

Većinom glasova vijećnika usvojen je zaključak o prihvaćanju izvještaja o izvršenju proračuna Općine Pirovac za prvih šest mjeseci ove godine i financijsko izvješće o poslovanju trgovačkog društva Vrilo d.o.o. za 2012. godinu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.