Općina sufinancira OKEINU Eko patrolu

Općina Rogoznica sa 20 tisuća kuna i ove će godine poduprijeti rad Udruge građana OKEA ‘Eko patrola’. Osim što se brinu da morsko dno, plaže i primorski dio Rogoznice ostanu čisti od otpada, članovi OKEE iz godine u godinu educiraju mladež o važnosti zaštite i očuvanja okoliša. Bave se umjetnošću, te daju sve od sebe da registriraju floru i faunu svog kraja.

PATROLIRANJE OBALOM

– Rad ovog tima je patroliranje obalom i otocima, bilježenje bitnih elemenata za održivi razvoj i u svojim mogućnostima direktno utjecanje na probleme. Patrola uključuje i priobalne zarone na dah kojima bi se očistilo smeće kojeg ima posvuda te odvoženje dnevnog sitnog otpada s plaža i iz uvala koje su dostupne samo brodom, odnosno morskim putem. Projekt će, kao i u prošlom programu, nastaviti s razvojem volonterstva, a na temelju ovako sastavljenog novog programa može se zaključiti kako je novi cilj Eko patrole i stvaranje jedne trajne službe građana prijeko potrebne ne samo na rogozničkom području – pojašnjavaju na svojim stranicama članovi Udruge. 

Volontiranjem u Patroli, tvrde, teži se postići što bolja suradnja s mladima, što utječe na kvalitetnije odnose prema nasljeđu naših starih, bogatstvu na kojem se i temelji  rogoznički turizam. Podsjetimo, u posljednjoj jesenskoj akciji čišćenja morskog dna rogozničkog akvatorija izvađeno je čak šest tona različitog otpada, najviše automobilskih guma i plastike. 

OČUVANJE OKOLIŠA

– Cilj jest očuvanje okoliša od devastacije nekontroliranim bacanjem raznog otpada u more i na obalu i stvaranje jasne slike o opasnosti od požara te ostalog protuzakonitog djelovanja u prostoru. Posebnost projekta je mogućnost organiziranja hitnih akcija. Od iznimne važnosti je za istaknuti kako sam projekt zbog specifičnosti dobre suradnje budi svijest i sinergiju među ljudima, posebno mlađe dobi, po pitanju normalnog razvoja naše sredine i sličnih prostora uopće – zaključuju u Udruzi. Da je njihov rad odavno izašao iz okvira zaštite okoliša govori podatak da su krajem kolovoza prošle godine otvorili prvi rogoznički muzej sa službenim nazivom ‘Muzej života u srcu Dalmacije’ – nazivom koji prati novi slogan Turističke zajednice ‘Rogoznica srce Dalmacije’. Muzej je smješten je u staroj jezgri, u zgradi stare škole, pored ureda Turističke zajednice. 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.