Osnovci kuhali i učili o sezonskoj zdravoj prehrani

Osnovna škola Rogoznica pokrenula je projekt ‘Hranimo se zdravo’ čiji je osnovni cilj naučiti djecu pravilnoj i zdravoj prehrani. Osnove prehrane tijekom projekta uče se na djeci privlačan i zabavan način, napominju iz Osnovne škole. U sklopu ‘projektnog dana’, svi školski prvašići, uz nekoliko roditelja i školsku kuharicu Anu, dobili su vrijedne lekcije i praktično znanje u školskoj kuhinji.

PRAVILNA PREHRANA

– Što su radili? Uz pomoć roditelja djeca su spremala palentu s aromom ružmarina, kiseli kupus, paštetu od slanutka, kolač od mrkve i tortu od cikle. Ovaj projekt traje tijekom cijele školske godine, a cilj im je uočiti promjene u prirodi, povezanost ljudi i prirode te razvijati i njegovati pravilnu prehranu kroz godišnja doba – pojasnili su nam u Osnovnoj školi. Iako znamo da je sezonska hrana najzdravija, često to zaboravljamo kad jedemo. Osim toga, prehrana prema godišnjim dobima, osim što je ukusnija i bogatija hranjivim sastojcima, pristupačnija je i cijenama.

– Svu spremljenu sezonsku hranu uživala su djeca cijele škole i to pod velikim odmorom. U žamoru oko stola čule su se samo riječi hvale, a najveću pohvalu i zahvalu zaslužuju mama i tata naše Katarine bez čijeg znanja, pomoći, dobre volje, susretljivosti i strpljenja ovaj projektni dan ne bi bio tako uspješan – poručuju iz škole.

PROBLEM PRETILOSTI

Svi su zaključili da kada se zdravom prehranom krene od malih nogu, djeca je vole. Bitno je naglasiti da su zdravi obroci u školi samo nastavak onoga što se u većini vrtića provodi već godinama. Na ovaj način pokušava se osvijestiti da je bitno što se jede. Posljednja istraživanja govore da je u Hrvatskoj pet posto pretilih dječaka i 11 posto djevojčica, dok su u Šibensko-kninskoj županiji deblji dječaci od djevojčica.

Kako se boriti s pretilošću

Osim genetike, višak kilograma kod djece često nastaje zbog prekomjernog nagomilavanja masti u organizmu. Pretilost nije samo rezultat nasljeđa, već i naučenih obrazaca ponašanja koje većina preuzima od roditelja. Tome u prilog ide i pretjerano gledanje televizije, video igrice i dugo sjedenje za računalom. Pretilost se javlja i s nekim bolestima, poput oboljenja štitnjače, nadbubrežne žlijezde, gušterače, oštećenja mozga…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.