Osposobljavanje čuvara prirode zaštićenih područja u Eko kampu Puljane

Seminar stručnog osposobljavanja čuvara prirode zaštićenih područja održat će se u četvrtak, 29. listopada 2015. u 11 sati u konferencijsku dvoranu Eko kampusa Puljane.

U povodu održavanja seminara, Eko kampus Puljane posjetit će Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe za spašavanje i Nenad Strizrep, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode.
Seminar stručnog osposobljavanja čuvara prirode organiziran je u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Hrvatskom gorskom službom za spašavanje, Hrvatskom agencijom za okoliš i drugim institucijama, a u Eko kampusu Puljane održava se od 28. do 30. listopada kao pilot program. Nastavit će se kao cjelovit program predavanja i obuke kojeg će provoditi Hrvatska gorska služba za spašavanje kao rezultat izuzetno dobre suradnje s navedenim institucijama.
Suradnja Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Hrvatske gorske službe za spašavanje temelji se na zaštiti i očuvanju planinskih predjela koji su od zajedničkog interesa a gdje do izražaja dolazi potreba kvalitetnog povezivanja mjera zaštite, sigurnosti i komunikacije a posebno u radu s posjetiteljima.
Prvom seminaru u Eko kampusu Puljane prisustvuju čuvari prirode iz nacionalnih parkova ‘Paklenica’, ‘Plitvička jezera’, ‘Sjeverni Velebit’ i ‘Krka’, parkova prirode ‘Kopački rit’, ‘Medvednica’, ‘Lonjsko polje’, ‘Papuk’, ‘Velebit’, i ‘Vransko jezero’ te Javne ustanove ‘Maksimir’. Čuvari prirode dodatno će se usavršiti u važnosti komunikacije u prirodi, u temama o vodama, planinarstvu, speleologiji, alpinizmu i sportskom natjecanju, opasnostima, postupcima u slučaju nesreće, pružanju prve pomoći, vrsti transporta unesrećenog, orijentaciji u prirodi i topografiji; znanjima koja su neophodna na terenima zaštićenih područja Republike Hrvatske.
Eko kampus Puljane odabran je kao mjesto održavanja pilot programa koji će se aktivno nastaviti tijekom sljedeće godine upravo zbog svoje znanstveno-istraživačke i edukativno-prihvatne namjene čija je realizacija u punom zamahu. Naime, u tijeku je provedbe građevinski dio projekta čiji se završetak očekuje tijekom sljedeće godine kada bi u potpunosti trebao biti realiziran projekt vrijedan četrdeset milijuna kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.