Pirovac će dobiti registar biciklističkih, pješačkih, jogging i tematskih staza

Općina Pirovac uključit će se u projekt ‘Cycle Croatia’.  Riječ je o uređenju, povezivanju i označavanju sadašnjih  nestandariziranih, rascjepkanih infrastrukturalnih staza koje će postati ili već jesu turističke, biciklističke, pješačke, jogging  staze…

BAZA PODATAKA

– Nakon sastanka s predstavnicima INFOKARTA d.o.o. te obilaska staza, planiramo izradu baze podataka postojećih putova, utvrđivanje međusobne prostorne povezanosti. Uspostavit će se informacijski punktovi na stazama, izradit će se karata i vodič staza na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj bazi. Svi podaci ući će u centralni web portal Cycle-Croatia, koji posjećuju svi ljubitelji adrenalina i aktivnog turizma – pojasnili su u Turističkoj zajednici Općine Pirovac. Podsjetimo, pojedine turističke zajednice posljednjih godina uvrštavaju biciklizam u svoju ponudu te nude gostima tematske brošure s obilježenim biciklističkim stazama, ali samo na lokalnoj razini. U Hrvatskoj ne postoje unificirani biciklistički znakovi, jedinstvena biciklistička karta, stoga zaključujemo da se bike turizam ne razvija strateški, već tek parcijalno. Ovaj projekt bi to trebao promijeniti.

– Sudjelovanjem u projektu Cycle Croatia stvaramo novi proizvod, novi turistički ‘brand’ na nacionalnoj razini. Održivi razvoj našeg područja baziran je na ekologiji, poljoprivredi i turizmu, aktiviranju zaobalnog i kontinentalnog dijela, obogaćivanju ponude lokalne zajednice, produženju turističke sezone. Staze će biti definirane prema gospodarskim, prirodnim i kulturnim obilježjima lokalne sredine, klasificirat će se prema težini i uvjetima staze te povezanosti s drugim jedinicama lokalne uprave. Za potrebe orijentacije na stazama izrađuju se kartografske podloge u digitalnom i tiskanom izdanju – pojašnjavaju u Turističkoj zajednici Pirovca.

IMPOZANTNI PRIHODI

Poznato je da se u Europi od ovog vida turizma godišnje ubere oko pet milijuna eura, te da bi brojni strani turisti platili

podosta za lagana, elitna putovanja kroz nepoznate pejzaže. Hoće li naši turistički djelatnici iskoristiti kilometre i kilometre prirodnih staza kroz brdska područja, ravnice, rijeke, jadransku obalu, sva područja idealna za bicikliranje, pokazat će vrijeme.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.