Pirovac se pridružio borbi protiv globalnog zatopljenja

Općina Pirovac na čelu s načelnikom Ivanom Gulamom, prva je općina na području Šibensko-kninske županije koja je postala potpisnik Sporazuma gradonačelnika na temu klimatskih promjena. Riječ je o projektu u kojem sudjeluje 17 partnera iz 12 zemalja. Jedan od partnera je i DUNEA (regionalna razvojna agencija DNŽ), čiji je budžet 84.700 EUR, a čitav će se utrošiti na financiranje izrade Akcijskog plana energetski održivog razvitka (SEAP-a).

SMANJIMO CO2

Pirovačka vlast, po tom se primjeru odmah bacila na izradu Akcijskog plana za energetski održivi razvoj (SEAP), koji se financira iz EU fondova kroz projekt Meshartility.

– Potpisivanje Sporazuma predstavlja priliku lokalnoj i regionalnoj upravi da pojača napore u smanjenju emisija CO2 te steknu priliku za potporu Europske unije i mogućnost razmjene iskustava s ostalim europskim gradovima – tvrde u Općini Pirovac. Pojednostavljeno rečeno, općine i gradovi bore se protiv klimatskih promjena. Potpisnici Sporazuma obvezuju se  u narednih sedam godina (do 2020.) smanjiti emisije ugljikova dioksida (CO2) za najmanje 20 posto.

ivan gulam

VELIKA UKLJUČENOST

Da bi to postigli, razvijaju Akcijske planove energetski održivog razvitka (SEAP), provode mjere i projekte energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u javnim i privatnim sektorima u zajednici te organiziraju Energetske dane.

Sporazum gradonačelnika je do kolovoza ove godine potpisalo 4.989 gradova i općina u EU, od toga 44 u Republici Hrvatskoj.

Inicijativa Europske komisije

Europska komisija pokrenula je 29. siječnja 2008. veliku inicijativu povezivanja gradonačelnika energetski osviještenih europskih gradova u trajnu mrežu s ciljem razmjene iskustava u primjeni djelotvornih mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti urbanih sredina. Sporazum gradonačelnika (Covenant of Mayors) odgovor je naprednih europskih gradova na izazove globalne promjene klime, a ujedno prva i najambicioznija inicijativa Europske komisije usmjerena izravno na aktivno uključenje i kontinuirano sudjelovanje gradskih uprava i samih građana u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.