FOTO: INOVACIJA IZ PIROVCA: Maslinari, ovo bi vas moglo zanimati!

Kako što brže pobrati masline, pogotovo kad vremenske prilike ne idu na ruku, pitanje je o kojem razmišljaju svi maslinari.
Karlo Čubrić iz Pirovca maslinarstvom se bavi već 30 godina i dosjetio se izradi nekoliko jednostavnih, ali efikasnih rješenja koja bi mogla biti spasonosna.

KARLOV TUBUS
Jedno od njih je ‘Karlov tubus’ kako ga sam naziva, a radi se grabljama na koje je montirana ‘tuba’ od tkanine, široka tridesetak centimetara kroz koju masline direktno padaju u kantu ili vreću.

karlo cubric inovacija za berbu maslina 4

karlo cubric inovacija za berbu maslina 3

– Tubus se najviše koristi ako je teren nezgodan za postavljanje tende na koju padaju masline. Ovako se štede trud i vrijeme berača, što je jako važno, pogotovo ako su stabla dobro rodila, a vrijeme je ružno – kaže Karlo.

TRESAČ ZA BRANJE
Osim tubusa, Karlo je osmislio i dva para grablji, odnosno tresača za branje, s ručkom dugom oko dva metra.

karlo cubric inovacija za berbu maslina 1
– Moje su grablje specifične zbog toga što se naizmjenično redaju dugi i kratki ‘zubi’, pa su pogodne za branje velikih maslina, koje bi uske grablje oštetile. Kako imaju dugu ručku ne morate se penjati na stabla, sve se radi sa zemlje. Ovako se dnevno može ubrati oko 200 kilograma maslina –
Karlo je član Društva inovatora Faust Vrančić, a sa svojim je izumima gostovao na Sajmu inovatora u Šibeniku. Svojim se izumima i sam koristi u branju, a razmišlja i o širokoj proizvodnji svojih inovacija kako bi pomogao i drugim maslinarima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.