FOTO: Mali Pirovčani jučer na plaži sudjelovali u radionici ‘Poruka u boci’

U četvrtak, 30. srpnja 2015. povodom obilježavanja Projektnog dana Plave zastave, na pirovačkoj plaži Lolić održana je autorska radionica pod nazivom „PORUKA U BOCI”. Ideju, autorstvo i vođenje potpisuje konceptualna umjetnica Sanja Mrša Vukman čije je polje interesa rad s prirodnim materijalima i osviješten odnos prema okruženju.

Motiv radionice “Poruka u boci” nalik je  igri, osmišljen da bude zanimljiv djeci koja sudjeluju na radionici i njihovim roditeljima, nosi bajkovit prizvuk pustolovine i uzbuđenja i izvrsno se uklapa kao morski sadržaj na plažu.

piorvac boca

boca pirovac1

U uvodnom dijelu radionice, djeca sudionici su se empatijski uveli u bitne pojmove pojmove vezane za otpad, od osvrta na potrošački menatalitet vremena, preko činjenica vezanih uz sam otpad (vrste otpada, načini razvrstavanja, pozitivne strane razvrstavanja otpada, principi redukcije, prenamjene, recikliranja. Na praktičnoj razini, po primjerima iz svakodnevnog života, djeca su imala priliku iznijeti vlastita iskustva i mišljenje).

pirovac boca5pirovac boca2

U radioničkom dijelu su izrađene ilustracije i ispisane poruke,  dovršeni radovi su se zatim zaštitili lanenim uljem  za impregnaciju i „poruke“ su upakirane u pripremljene boce i zapečačene plutenim čepovima. U cijelom procesu rada, korišten je stari novinski papir za radnu podlogu, reciklirane vunene tkanine za nanošenje impregnacije kako bi se u svakoj fazi naglasila mogućnost neposrednog recikliranja u praktičnim životnim situacijama.

Kao nagradu za trud, djeca su temeljem dogovora sa sponzorima događaja, dobila grupne nagrade u vidu besplatnog korištenja plažnih sadržaja (pedaline, trampolin, biljara, flipera i sl.)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.