Općina kupila kamion vrijedan 1,3 milijuna kuna

Nakon gašenja komunalnog pogona Općine Pirovac, te uslijed povećanja opsega poslova na području općine, 25. siječnja 2007. osnovano je Komunalno poduzeće ‘Vrilo’. Tvrtka u kojoj je tada radilo pet djelatnika trenutno ima 17 zaposlenih, a uz novu podiznu platformu za održavanje javne rasvjete te ostalih vozila i strojeva, novcem osnivača i stopostotnog vlasnika, Općine Pirovac, nedavno je kupljen najmoderniji kamion za prikupljanje mješovitog otpada vrijedan milijun i 300 tisuća kuna.

ODVOZ OTPADA

-‘Vrilo’ je uz pokretanje posla s održavanjem javne rasvjete od 1. lipnja preuzelo obavezu prikupljanja i odvoza miješanog komunalnog otpada na području općine, te tako nastavila tradiciju koja je postojala u Pirovcu i prije rata. Uz zapošljavanje šest ljudi očekuje se i povećani promet tvrtke sa nekih 700 tisuća kuna na oko tri milijuna kuna što će, naravno, donijeti i stanovite prihode. Novi stroj, odnosno kamion, najmoderniji je takav uređaj s potisnom pločom kapaciteta 16 metara kubičnih i zadovoljava najzahtjevnije sigurnosne propise po pitanju zaštite na radu i zaštite okoliša– kaže direktor komunalnog poduzeća Antun Klipa.
Prikupljanje i odvoz otpada u Pirovcu se vrši tri puta tjedno, dok se u samom centru mjesta odvoz vrši svakodnevno.

-Ovakav vozni red stavlja nas po broju pražnjenja u sami vrh Županije. Kamioni kreću u 4 sata ujutro i praktički za turiste ‘nevidljivo’ čiste cijeli centar. Kvaliteta pružene usluge nam je na prvom mjestu i nadam se da građani uviđaju promjenu nabolje. Trenutno užurbano radimo na organizaciji odvojenog prikupljanja otpada na području općine, a koliko smo uspješni pokazuju i brojke koje kažu kako smo u lipnju ove godine deponirali na Bikarac tridesetak tona miješanog komunalnog otpada manje za razliku od lipnja prošle godine. To znači da su građani uložili stanoviti trud kako bi se smanjila ukupna količina otpada kojeg odlažemo na Bikarac, a u konačnici će se isplatiti u obliku smanjenja cijene odvoza otpada – kaže Antum Klipa.

Cijena odvoza za sada ostaje ista, ali građanima će se omogućiti da kroz odvojeno sakupljanje i reciklažu smanje mjesečne račune koje plaćaju. Direktor komunalnog poduzeća s velikim optimizmom gleda i na buduće korake koji će doprinijeti lakšem obavljanju svakodnevnih obaveza.
-U budućnosti, planiramo da će uskoro u novoj gospodarskoj zoni Torine Vrilo dobiti svoj “kutak pod zvijezdama” kako bi se za potrebe tvrtke tamo moglo sagraditi gospodarske objekte za svoje potrebe. Kada se urede plaže Lolić i Starine, poveća opseg poslova i kako se Pirovac bude sofisticiranije uređivao biti će nam potreban takav prostor u kojemu bi imali garažu, spremište, reciklažno dvorište i ostale sadržaje koji nam sad prijeko nedostaju. Optimist sam po pitanju Vrila jer Pirovčani imaju dugu tradiciju obavljanja komunalnih poslova koju sada otkrivamo i primjenjujemo na moderni način na zadovoljstvo svih mještana i posjetitelja općine. Ovo je jedan svijetli primjer u kojem je jedna mala zajednica odlučila uzeti stvari u svoje ruke i odraditi ih na samodrživi način kao zalog sigurnoj budućnosti novim naraštajima- kaže Klipa.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.