Općina Pirovac korak ispred Mostovih reformi

U Općini Pirovac troškovi za plaće općinskih zaposlenika već su 2014. godine smanjeni ispod 15 posto izvornih prihoda tako da načelnika Ivana Gulama ni malo ne brine najava Mosta kako će to biti jedna od sedam mjera kroz koje će Most testirati dogovorenu suradnju s HDZ-om.

Iz Mosta su, naime, najavili kako će jedna od mjera, nakon konstituiranja Sabora u prvih 30 dana, bit izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi na način da masa sredstava za plaće zaposlenih u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave ne smije iznositi više od 15 posto prihoda poslovanja jedinice ostvarenih u prethodnoj godini.

pirovac1

– U Općini Pirovac u 2012. godini trošeno je na plaće 18 posto izvornih prihoda i to je situacija koju smo kao tim zatekli. Nije nam trebao nikakav novi zakon da bismo shvatili kako je to previše, pa je tako za plaće 2013. godine utrošeno 16 posto, 2014. godine 13 posto, 2015. godine 12 posto, a ove godine će taj postotak ići još dolje. Konkretno u 2015. godini na plaće smo utrošili 1.037.659,95 kuna, a postojeći zakon nam dopušta da to bude još 600 tisuća kuna više. Postotak bi u 2015. već bi bio ispod 10 posto da centralna država nije provela poreznu reformu, kazao je načelnik Gulam.

Na pitanje jesu li taj rezultat ostvarili otpuštanjem radnika, smanjivanjem plaća zaposlenih ili povećanjem izvornih prihoda Općine Pirovac, Gulam u prvi plan stavlja povećanje prihoda.

– Dolaskom na vlast povećali smo prihod od iznajmljivanja javnih površina, to je generiralo i povećanje prihoda od poreza na potrošnju, a novo zapošljavanje utjecalo je i na veće prihode od poreza na dohodak. Više izdanih koncesija također nam donosi više novca, kao i bolja naplata komunalne naknade. Zahvaljujući legalizaciji imamo točne podatke o izgrađenoj kvadraturi pa je tako utvrđeno da do sada komunalna naknada nije naplaćivana za više od 35 tisuća četvornih metara objekata, pojašnjava Ivan Gulam.

pirovac2

Od preuzimanja vlasti u Općini Pirovac broj zaposlenika smanjen je za samo jednu osobu, a od šest tisuća kuna dobivenih na natječajima 2012. godine, općinski proračun puni se danas milijunskim iznosom novca koji dobivaju na natječajima.

– Trenutno izvlačimo više novca na natječajima, nego što trošimo za plaće zaposlenih. Potvrdili smo da nismo sami sebi svrha. Zadovoljan sam da Općina Pirovac već danas ispunjava uvjete najavljenog zakona koji će značajno pogoditi mnoge županije, gradove i općine koje se ponašaju neodgovorno i kao da su sami sebi svrha. Cilj koji smo si postavili je da do 2020. godine 5 posto izvornih sredstava trošimo na plaće, a sve ostalo na investicije i poboljšanje uvjeta života i rada naših mještana, kazao nam je načelnik Pirovca, Ivan Gulam.

ivan gulam

Gulam podržava ukidanje općina koje postoje samo kako bi načelnik i zaposleni primali plaće.

– Dio općina nije sposoban sam sebe financirati pa je logičan korak ukidanje takvih općina. Ako imaju taman toliko koliko im treba za plaće, treba ih ukinuti, jer nisu u stanju ni svojim građanima ništa priuštiti, kaže Gulam.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.