Pirovac diže spomenik grofu Draganić-Vrančiću

Sljedeće sezone gosti će zateći novu sliku rive. Općina Pirovac i Turistička zajednica općine Pirovac postavljaju bistu povijesnoj ličnosti iz Pirovca.
Pirovac uskoro dobiva spomenik kulture koji će krasiti rivu i pričati priču o ovom malom mjestu, ali mjestu sa značajnom, neispričanom poviješću.
– I dok se dižu svakojaki politizirani spomenici ne smijemo zaboraviti da je kultura nešto što ne smije biti oskvrnuto. Putem spomenika naši preci komuniciraju s nama i s budućim generacijama o običajima, događajima, dohovnom, gospodarskom i civilizacijskom stanju. To je komunikacija kroz vrijeme, ali to nije samo komunikacija. Ona spaja prošlost, sadašnjost i budućnost sadržajima koji postaju dio nas, dio duha našeg mjesta, upliću nam se u karakter i grade temelje naše kulture. Ti temelji su u mnogim slučajevima prevaga u tome hoćemo li biti ponosni, odlučni, ujedinjeni, glasni i značajni ili pak tihi i beznačajni, nemotivirani, podijeljeni… Petar Jeronim Draganić-Vrančić nije samo grof i opat koji je bio i hrvatski filozof, član učenog društva Accademia de’ Ricoverati, znanstvenik koji je uvođenjem novih sustava u poljoprivredi spasio Dalmaciju od gladi, komunicirao sa trećim čovjekom Francuske revolucije itd., on je slika renesansnih tokova u kojima je sudjelovao Pirovac.
Spomenik će biti i dio turističke ponude kroz podizanje ambijentalnosti i upoznavanje gostiju s našom poviješću, a ovo je tek dio onoga što radimo na valorizaciji kulturno-povijesne baštine  – kazao je Igor Meić, direktor Turističkog ureda.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.