Pirovac dobio dosad najveći proračun od skoro 19,3 milijuna kuna

Na 13. sjednici Općinskog vijeća Pirovca usvojen je proračun za 2019. godinu u kojem su ukupni prihodi planirani u iznosu od 19.276.500 kuna. Višak prihoda iz ove godine je 110 tisuća kuna, a najznačajniji prihod proračuna čine porezni prihodi, sa udjelom od 32 posto.

– Jednoglasno je usvojen najviši proračun naše općine dosad kojim ćemo nastaviti razvoj i investicije, a zadržana su i sva dosadašnja socijalna prava i različite potpore. Vjerujem da ćemo kao i dosad značajne kapitalne investicije i druge projekte financirati iz EU fondova i izvora ministarstava, a ne bilo kakvim povećanjem poreza ili nameta za naše građane koja u idućoj godini nisu predviđena po bilo kakvoj osnovi. Najviše se svi skupa veselimo investiciji od oko 7,3 milijuna kuna u novi dječji vrtić s jaslicama za kojeg se nadamo da ćemo osigurati i značajna EU sredstva – rekao je načelnik Ivan Gulam.

pirovac vrtic7

Očekivani priljev proračunskih sredstava od pomoći iz drugih proračuna iznosi 8.692.000 kuna odnosno 45 posto od ukupnih prihoda. Iz Državnog proračuna Općina Pirovac dobit će 835 tisuća kuna za sufinanciranje izgradnje javne rasvjete i financiranje izvođenja konzervatorsko-restauratorskih radova na otlaru i oltarnoj slici u crkvi Sv. Jurja te izrade projektne dokumentacije uređenja kino dvorane odnosno izrade prostorno planskih dokumenata. Za izgradnju novog objekta dječjeg vrtića Pirovac će dobiti i kapitalnu pomoć države od 6,6 milijuna kuna, a iz županijskog proračuna 150 tisuća kuna za sufinanciranje nabave pontona – valobranskog elementa.

Uslijed daljnje provedbe ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada i tijekom 2019. godine očekuje se i značajan prihod od komunalnog doprinosa.

Rashodi za zaposlene planirani su u ukupnom iznosu od 1,5 milijuna kuna, a obuhvaćaju bruto plaće djelatnika, doprinose na plaću kao i materijalna prava djelatnika.

Naknade građanima i kućanstvima planirane su u ukupnom iznosu od 325 tisuća kuna, a odnose se na isplate sredstava korisnicima programa socijalnih potreba, zatim za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola, sufinanciranje nabave udžbenika za osnovnoškolsko obrazovanje te stipendiranje studenata. Za kapitalna ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu na području Općine Pirovac osigurano je u sljedećoj godini 10,5 milijuna kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.