Pirovac jedna od najotvorenijih općina: ‘Iduće godine idemo među TOP 5’

Institut za javne financije predstavio je danas rezultate istraživanja o transparentnosti proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave, prema kojem je Općina Pirovac s ocjenom „vrlo dobar” među najotvorenijim općinama u Hrvatskoj i druga najotvorenija općina u Šibensko-kninskoj županiji po pitanju komunikacije proračunskih sredstava. Samo osam općina u Republici Hrvatskoj dobilo je višu ocjenu od Općine Pirovac.

I ove godine su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, čija je transparentnost ocjenjivana ocjenama od 0 do 5. Prosječna transparentnost općina prema istraživanju je stvarno slaba, jedva dovoljna (2,04). Gotovo petina općina nije objavila niti jedan dokument, a petina ih je objavila samo jedan dokument.

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i prvi je korak prema pozivanju na odgovornost za prikupljanje i trošenje javnog novca. Podsjećamo kako je Općina Pirovac u studenom 2014. godine u sklopu istraživanja GONG-ovog projekta Lotus, zasjela na prvo mjesto kao ukupno najtransparentnija općina u Šibensko-kninskoj županiji!

„Jako sam zadovoljan što je i ova nova sveobuhvatna analiza Instituta za javne financije pokazala da smo po svemu trenutno jedna od transparentnijih općina u RH kada govorimo o otvorenosti proračuna. Najava da ćemo raditi od prvog dana na transparentnosti bila je i dio našeg izbornog programa i uvjeren sam da to itekako prepoznaju i naši građani. Nastaviti ćemo podizati tu razinu i dalje jer oni koji uplaćuju u proračun zaslužuju imati sve informacije. Vjerujem da ćemo iduće godine dobiti najvišu ocjenu i biti među top 5 najtransparentnijih općina u Republici Hrvatskoj.”, zaključio je načelnik Ivan Gulam.

pirovac.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.