U četiri godine u Pirovac uloženo 350 milijuna kuna: Gulam je primjer političara koji se nije htio promovirati nego donijeti rezultate

Oko 350 milijuna kuna uloženo je protekle četiri godine u projekte u Općini Pirovac, pohvalio se danas načelnik Ivan Gulam na konferenciji za medije koja je sazvana povodom obilaska gradilišta marine Pirovac i tematske plaže Lolić zajedno s Ivanom Vrdoljakom, čelnikom HNS-a i potpredsjednikom Sabora te Frankom Vidovićem kao saborskim zastupnikom i kandidatom za šibensko-kninskog župana.

– Realizirali smo puno toga s čime se malo općina može pohvaliti, od nove ambulante s ordinacijom opće, obiteljske i stomatološke medicine, prve faze uređenja plaža Lolić, uređenja stare rive i zapuštenog pirovačkog porta, preko trga Berdan. Napravljen je i novi pontonski gat s 50 pontona, krećemo s obnovom crkve Gospe karmelske, izgrađena su dječja igrališta i sportski objekti, izgrađena je nova trafostanica, kompletna elektroopskrba, ulagalo se u cestovnu infrastrukturu, javnu rasvjetu. Prepoznali su to investitori, jer trenutno se nalazimo u privatnoj investiciji najvećoj u Općini Pirovac. Marina Pirovac je pri završetku i vrijedna je 72 milijuna kuna, a s njom će Općina Pirovac ući u nautičku kartu Republike Hrvatske, poručio je danas pirovački načelnik Gulam.

Općina ulaže, nastavio je, i u nove hotelske kapacitete, prije svega u bivše odmaralište Podravke koje je dobilo novog vlasnika i koje se ovog trentka priprema za hotel sa četiri zvjezdice sa 80 soba. Uz pripremu urbanističkog plana, Općina je ulagala i u energetsku učinkovitost i gospodarenje otpadom, pa je ovog trenutka jedina potpisnica ugovora u županiji u kojem su se obvezali smanjiti količinu CO2 za 20 posto do 2020. godine. Kroz EU fondove i projekt Bikarac ovog trentka završava se pretovarna stanica za Pirovac s pristupnom cestom vrijednom osam milijuna kuna.

– Komunalna tvrtka Vrilo stabilizirana je, njezini prihodi u proteklom razdoblju povećani su za 30 posto, sva dugovanja kad smo preuzeli vlast vraćena su Općini i doista je ona jedan od ključnih faktora razvoja naše Općine. Nadalje, turizam je naša glavna gospodarska grana, prošle godine bili smo najposjećenija destinacija zapadnog dijela županije sa 40 tisuća noćenja. Prihodi su udvostručeni, Općina nema financijskih poteškoća.

pirovac gulam vrdoljak

Prema ocjenama Instituta za javne financije, jedna su od najtransparentnijih općina u županiji i šire. Izrađena je brojna projektna dokumentacija za dječji vrtić i jaslice, povijesni centar Trg Rudina, kanalizacijski sustav Pirovac-Tisno-Jezera, prostorni plan, a upravo ta dokumentacija garancija je da će i dalje povlačiti sredstva iz fondova, napomenuo je između ostalog Gulam.

– Ostvarili smo najveće predizborno obećanje – smanjili smo komunalne doprinose kojima smo značajan iznos sredstava ostavili u džepovima građana. Uveli smo studentske stipendije, po prvi put uveli smo i sufinanciranje školskih udžbenika za svu djecu prije tri godine, uveli smo potporu za sportaše, kao i povećanje porodiljne naknade što je rezultiralo time da se prošle godine u Općini Pirovac rodilo više djece nego od početka Domovinskog rata.

Izdvajali su za kulturne i sportske udruge, digitalizirali kino dvoranu, izradili pirovačku narodnu nošnju, pomogli uređenje prostorija puhačkog orkestra, pa Gulam vjeruje da će ti projekti biti nastavljeni i dalje u njegovim rukama uz jasnu viziju razvoja Općine.

Vrdoljak je poručio da je Gulam primjer političara koji se nije htio promovirati nego donijeti rezultate u područjima od visokog značaja, od obrazovanja, predškolskog odgoja, preko kulture, sporta, gospodarstva i turizma.

ivan vrdoljak

– Gotovo je nevjerojatno da se to može dogoditi u županiji koja zaostaje. Ne stvarajući neprijatelje nego bivajući normalnim, što je najteže. Veliki pomak dogodio se u četiri godine, a moj je cilj da ljudi koji me okružuju budu bolji od mene. Ivan Gulam je takav. On svoju Općinu vodi bolje nego puno drugih načelnika u Hrvatskoj, istaknuo je Vrdoljak.

Kao dokaz da je Gulam primjer kvalitetnog vodstva, naveo je primjer komunalne tvrtke Vrilo.

– Kako se može duplicirati proračun, a smanjiti komunalna naknada? Ako nekoga u županiji to zanima, neka dođe u Pirovac. Nitko ne zna sve, ali ključ političkog angažmana je iskoristiti najbolje. Kad smo prije tri godine bacili prvu lopatu betona ovdje, nije mi palo na pamet sa svojom obitelji doći na ljetovanje u Pirovac. Sada da, izjavio je HNS-ov potpredsjednik Sabora.

U Općini u kojoj je na vlasti koalicija HNS-a i SDP-a, Franko Vidović rekao je da aktualni župan Goran Pauk ne sudjeluje ravnomjerno u razvoju cijele županije.

– Pirovac nema tretman kakav imaju druge općine. Svi moraju imati jednaku mogućnost za razvoj, ne možemo biti zadovoljni situacijom da je Šibensko-kninska županija među posljednjim dalmatinskim županijama po ratvoju. Želimo drugačiju županiju koja će biti ravnomjerno razvijena, gdje će se poljoprivreda ravnomjerno razvijati. Kurikularnu reformu moguće je provesti i na lokalnim razinama, županija je osnivač osnovnih i srednjih škola, i tu ima puno prostora za rad. Obalna smo županija, imamo veliku obalnu crtu a ne koristimo pomorsko dobro. Općina Pirovac ima marinu i plažu, u zaleđu maslinike i poljoprivredu. Oni su ogledna slika kako bi županija treala izgledati, zaključio je Vidović.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.