VIDEO Veliki dan za Pirovac: Upisuju se na nautičku kartu Hrvatske

Prva marina na području Općine Pirovac svečano će danas biti otvorena uz nazočnost brojnih uzvanika, gostiju i mještana, a sa svoje 53 tisuće četvornih metara i novim lukobranom posve mijenja vizuru Pirovca i upisuje ga na među nautičke centre Jadrana.

U izgradnju marine i pratećih sadržaja do sada je uloženo više od 40 milijuna kuna te je izravno osigurano oko 40 novih radnih mjesta. Za marinu je izdana koncesija do 2033. godine, kategorizirana je sa četiri sidra i nudi 200 vezova u moru za plovila do 30 metra dužine, 15 suhih vezova te 100 parkirališnih mjesta.

Svečanom otvaranju Marine Pirovac, točno u podne, prisustvovat će podpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, državni tajnik ministarstva turizma Tonči Glavina, šibensko-kninski župana Goran Pauk i domaćin, načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam.

marina pirovac1

Podsjetimo, ugovor o koncesiji na pomorskom dobru za izgradnju i gospodarsko korištenje luke posebne namjene Marina Pirovac potpisali su 24. rujna 2013. godine župan Pauk i Slavio Skočić, direktor trgovačkog društva Adriatic Charter iz Sukošana.

Koncesija je dana na rok od 20 godina s planiranih 200 vezova i zapošljavanjem 31 radnik. Ukupna koncesijska naknada iznosi oko 11,5 milijuna kuna. Početak gradnje bio je planiran za siječanj 2014. godine.

Ne baš u siječnju, ali već u veljači 2014. godine temeljni kamen projekta vrijednog 72 milijuna kuna, betonom su složno zatrpali tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, pirovački načelnik Gulam, župan Pauk i Slavio Skočić. Do tada je, od pripreme projekta prošlo već punih osam godina.

marina pirovac3

U međuvremenu je Slavio Skočić izašao iz upravljačkih struktura tvrtke Adriatic Charter. Kontrola nad marinom vraćena mu je odlukom Vrhovnog suda, a odmah po primopredaji, lani u sred ljeta Slavio Skočić je Pirovčanima i gostima, u skladu s koncesijom i urbanističkim planom uređenja, oslobodio prolaz kroz marinu, uklonivši ogradu koja je presijecala uobičajene komunikacije duž obalne crte.

Upis Pirovca na nautičku kartu Hrvatske složno su gurale različite političke opcije od HSS-ovog bivšeg načelnika Šparice do HNS-ovog Gulama uz stalnu potporu HDZ-ove županijske vlasti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.