Završen konzervatorski elaborat za Crkvu Gospe od Karmela

Sadašnje stanje župne pirovačke crkve Gospe od Karmela je ispod zadovoljavajuće razine. Unutrašnjost građevine sustavno uništava vlaga, odnosno sol koja se nalazi u žbuci i prikuplja vlagu, te je potrebna kompletna sanacija unutrašnjeg prostora.

Na vanjskom, kao i na unutarnjem dijelovima građevine utvrđene su nestručne intervencije i postoji opasnost da građevina trajno i nepopravljivo izmijeni izvorni oblik, odnosno da status kulturnog dobra postane upitan.

– Dolaskom na vlast prošle godine jedan od prvih projekata koje smo pokrenuli bila je izrada potrebne projektne dokumentacije kako bismo pristupili sanaciji stanja i uređenju Crkve Gospe od Karmela čije smo zatečeno stanje ocijenili vrlo lošim. Zadovoljan sam što smo sad izradili potrebni konzervatorski elaborat u okviru Javnih potreba u kulturi RH za 2014. godinu, kao neophodnoj podlozi za buduće projektno rješenje obnove i rekonstrukcije crkve Gospe od Karmela. U idućoj godini planiramo izradu izvedbenog projekta sanacije koji podrazumijeva izradu: Arhitektonsko izvedbenog projekta (sa detaljnim prikazom obnove i rekonstrukcije), Detalje zahvate sanacije (izvedbeni projekt s prikazom detalja, zidova, vanjskih otvora, poda, stropa, galerije, krova, stolarije, oltara, zvonika i sl.) i Troškovnik radova sanacije. Po završetku izrade sve potrebne projektne dokumentacije otvoriti ćemo i mogućnost onima koji žele da svojim doprinosom pomognu što brže uređenje naše crkve. Zahvaljujem Župi Gospe Karmelske i župniku don Hrvoju Kolaku koji nam je dao potrebne suglasnosti, a zahvalni smo što Općinu Pirovac i u ovom projektu prati Ministarstvo kulture koje ga i sufinancira sa 30 tisuća kuna – rekao je načelnik Ivan Gulam.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.