Pirovački gotički sarkofag postao kulturno dobro

Gotički sarkofag obitelji Draganić – Vrančić postao je  pokretno kulturno dobro Hrvatske. Rješenje o statusu donijelo  je Ministarstvo kulture temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturne baštine.

MAUZOLEJ

-Sarkofag obitelji Draganić-Vrančić danas je smješten u obiteljskom mauzoleju na groblju sv. Jurja u Pirovcu. Nekada  se nalazio u samostanu sv. Frane u Šibeniku, a prema postojećim dokumentima te sačuvanim ugovorima, izradili su ga 1447. godine prema nacrtu Jurja Dalmatinca majstori Andrija Budičić i Lorenzo Pincino. Riječ je o djelu neprocjenjive vrijednosti koje po važnosti i vrhunskoj umjetničkoj izvedbi ulazi među najznačajnije kulturne spomenike na području Hrvatske tvrde u Općini Pirovac. Sarkofag je dobro očuvan, ima tek manja vidljiva oštećenja kamena. Isklesan je od bijelog kamena, dužine 222 centimetra, visine 80 te širine 71  centimetar. Sarkofag je djelomično uzidan u zid te položen na dvije kamene konzole. Prednja strana podijeljena je gotičkim fijalama u tri polja. U središnjem polju smještena je Bogorodica na prijestolju s malim Kristom. U svakom od dva bočna polja prikazan je po jedan anđeo s raširenim krilima. Podsjetimo, obitelj Draganić-Vrančić, gospodarili su Pirovcem više od 400 godina. Od 1918. godine ta obitelj više ne živi u Pirovcu, danas njeni živući nasljednici odlučili su obiteljsku grobnicu -taj vrijedni spomenik kulture dati Općini Pirovac na brigu. (uz nadzor Konzervatorskog odjela u Šibeniku). Podsjetimo, današnji najstariji dio Pirovca, opasan zidinama, nekada je bio otočić, nekoliko desetaka metara od kopna. Vremenom je nasipavan, tako da stara jezgra danas predstavlja dio kopna. U starom naselju nalazi se neorenesansna palača obitelji Draganić-Vrančić (16. stoljeće) koja je, pak, izgrađena na mjestu jedne starije palače, vjerojatno one obitelji plemenitih Mišića koja je prije njih vladala Pirovcem.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.